Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo: U školama novi predmet alternativa vjeronauci


Škola u Sarajevu - foto: Midhat Poturović
Škola u Sarajevu - foto: Midhat Poturović
Od ove školske godine učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo imaće novi nastavni predmet za izučavanje, koji je alternativa predmetu vjeronauke. Uvođenje ovog predmeta obaveza je Ministarstva obrazovanja KS. Sada će ocjene iz novog, alternativnog predmeta ulaziti u prosjek, kao i ocjene iz vjeronauke. A učenici će se morati odlučiti za jedan od ova dva predmeta.

Nakon afere oko predmeta vjeronauke, kantonalni ministar obrazovanja i nauke Emir Suljagić donio je odluku o uvođenju novog predmeta u škole kao alternativu vjeronauci. U osnovnim školama novi predmet će se zvati 'društvo, kultura i religija', a predavaće ga učiteljice.

„U osnovnoj školi – društvo, kultura, religija – govori da će se u prvom dijelu, za učenike od prvog do četvrtog razreda, sadržaji koncipirati na temu 'društvo' – a govoriće o toleranciji, suživotu itd. U šestom i sedmom u najvećoj mjeri je to kultura življenja, a u osmom i devetom razredu to će, ustvari, biti ona bivša historija religija“, objašnjava stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Kantonalnog ministarstva obrazovanja, Srećko Žmukić.

Iako je u nekim srednjim školama već postojao, predmet pod nazivom 'kultura religije' obaveza je sada svih srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Žmukić kaže kako će novi predmet biti obavezan izborni predmet za one učenike koji ne pohađaju vjeronauku.

„Kultura religija također se sluša – jednim časom sedmično, ocjenjuje, ulazi u prosjek. Ovaj predmet će moći predavati nastavnici koji su završili društveni smjer nekog nastavničkog fakulteta ili uopšte fakultet društvenog smjera, ukoliko imaju položenu pedagošku grupu predmeta.“

Žmukić ističe da prve godine učenici neće imati udžbenike, ali su nastavnim planom i programom predviđeni priručnici:

„Priručnik za nastavnike je tako koncipiran da nastavnika upućuje kopiranjem raznih materijala da priprema radni dio nastavnog sata – zajedno s učenicima“, navodi Žmukić.

Bez većih finansijskih izdataka

Uvođenje novog predmeta u obrazovni sistem Kantona Sarajevo najavio je resorni ministar pri tri mjeseca. Tada je, podjećamo, ministar Emir Suljagić dva mjeseca prije završetka školske godine donio odluku kojom ocjena iz vjeronauke ne ulazi u opći prosjek učenika, što je izazvalo oštru polemiku i osudu ministra. Evo šta je tada ministar Suljagić rekao, gostujući u magazinu '60 minuta' na Federalnoj TV:
Emir Suljagić

„Meni treba novac za alternativni predmet. U ovom trenutku vjeronauka košta 2,3 miliona maraka. Mi u ovom trenutku nemamo predstave koliko će koštati uvođenje alternativnog predmeta. Ja ne znam šta bi mogao biti problem u septembru. Riješićemo pitanje diskriminacije. To je jedina stvar o kojoj sad ne mogu razgovarati. Sve ovo vrijeme je bilo pitanje: jesu li naša djeca jednaka pred našim zakonima? Ništa ne ide preko noći. Ovo je prva u nizu bitaka koje ćemo morati da dobijemo, da bi na kraju došli do onoga što želimo, a to je pravedna, poštena, zakonita – ako hoćete – Bosna i Hercegovina.“

Da je tadašnja odluka bila pogrešna smatra i profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta, Enver Kazaz.

„Uvođenje ovog predmeta pokazuje koliko je zapravo pogriješio ministar Suljagić kad je na onaj način tražio ukidanje vjeronauke. Suljagić će ovim predmetom dati jedan model za i druga ministarstva, međutim, naša kantonalna ministarstva ponašaju se kao državice u državama. Mi nemamo njihovu valjanu zajedničku akciju na reformi visokog, osnovnog i srednjeg obrazovanja“, ocjenjuje Kazaz.

Profesor Kazaz pozdravlja uvođenje novog predmeta, jer je to obaveza svih kantonalnih vlasti na području FBiH i smatra da je novim predmetom prekinuta višegodišnja diskriminacija djece koja ne slušaju nastavu iz vjeronauke.

„Dobro je da se uvodi jedan takav predmet kao alternativan jer će, zaista, djeca koja ne pohađaju vjeronauku, na taj način prestati biti diskriminirani.“

A evo šta o novom predmetu misle sarajevski školarci:

„Ne treba! Ne treba. Šta će nam to!“
„Dovoljan je vjeronauk!“
„To je isto bilo i u osnovnim školama. Imali smo taj predmet i mislim da je sasvim nepotreban jer ima vjeronauka svih religija. Mislim da je to dovoljno.“
„Mislim da je dovoljna vjeronauka – da nas uči o vjeri. Ja nisam za to da se uvede.“
„Dovoljna je vjeronauka“
.

Stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Ministarstva obrazovanja i nauke KS Srećko Žmukić ističe kako uvođenje novog predmeta neće zahtijevati velike finansijske izdatke.

„On u prva četiri razreda osnovne škole ne iziskuje nove troškove jer će ga realizirati učiteljice koje su tog časa imale pauzu. U starijim razredima to su već nastavnici kulture življenja, ili profesori istorije, sociologije, filozofije, koji su i do sada imali problem što nisu imali potpunu nastavnu normu. Ali, svakako da će to zahtijevati i dodatno upošljavanje“, navodi Žmukić.

Podjećamo da je prije tri mjeseca kantonalni ministar obrazovanja i nauke Emir Suljagić donio odluku kojom ocjene iz predmeta vjeronauke neće ulaziti u opći prosjek učenika. Njegovu odluku poništila je Vlada KS, da bi za početak nove školske godine učenici osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo dobili novi predmet, koji će parirati vjeronauci.
XS
SM
MD
LG