Dostupni linkovi

Kanarska ostrva: Lava stigla do Atlantskog okeana


Žena gleda kako se lava spušta u okean nakon erupcije vulkana na Kanarskim ostrvima, 29. septembar 2021.

Vrela crvena lava iz vulkana koji je opustošio špansko ostrvo La Palma stigla je do Atlantskog okeana, devet dana nakon što je počela da teče niz planinu obarajući zgrade i uništavaući usjeve.

Veliki oblasci bijele pare podigli su se kasno u utorak uveče, 28. septembra, iz oblasti Plaja Nueva kada je lava dodirnula okean.

Zvaničnici su rekli da bi ulivanje lave u vodu moglo da izazove eksploziju i podizanje oblaka toksičnih gasova, a kanarska služba za hitne intervencije apelovala je da ljudi koji su na otvorenom odmah nađu sklonište.

Nema izvještaja o povrijeđenima.

Lava je počela da teče niz zapadnu padinu vulkana Kumbre Vijeha prema okeanu 19. septembra i od tada je uništila blizu 600 kuća i plantaže banana na ostrvu koje je dio kanarskog arhipelaga u blizini sjeverne obale Afrike.

Španija je u utorak, 28. septembra, proglasila zonu katastrofe na La Palmi, što je potez koji će omogućiti upućivanje finansijske podrške ovom ostrvu.

Vlada je objavila prvi paket od 10,5 miliona evra, što obuhvata oko pet miliona evra za kupovinu kuća, a ostatak je za kupovinu namještaja i osnovih stvari za domaćinstva, rekla je portparolka Vlade Isabel Rodrigez.

XS
SM
MD
LG