Dostupni linkovi

Vatrogasci se povlače dok se vulkanske eksplozije u La Palmi pojačavaju


Lava i dim nakon erupcije vulkana na kanarskom ostrvu La Palma 24. septembar 2021.
Lava i dim nakon erupcije vulkana na kanarskom ostrvu La Palma 24. septembar 2021.

Pojačane vuklanske eksplozije na španskom otoku La Palma prisilile su vatrogace na povlačenje, a vlasti su evakuisali još tri grada u petak, letovi su otkazani zbog gustog dima i pepela.

Vatrogasci su u petak prestali sa čišćenjem u gradu Todoque dok se novi otvor otvorio sa strane vulkana.

Vlasti su naredile evakuaciju u gradovima Tajuya, Tacande de Abajo i dijelu Tacande de Arriba.

Hitna služba Kanarskih ostrva najprije su rekli stanovnicima da ostanu u zatvorenim prostorima kako bi izbjegli gusti oblak pepela i lave, no zbog povećanog rizika od eksplozija, odlučili su se na evakuaciju.

Od kada je eruptirao u nedelju vulkan Cumbre Vieja izbacio je hiljade tona lave, uništio stotine kuća i prisilio hiljade na evakuaciju.

Nisu zabilježene ozbiljne ozljede ili smrtni slučajevi, ali oko 15 posto ekonomski važnih usjeva banana na otoku moglo bi biti ugroženo, što bi ugrozilo hiljade radnih mjesta.

Avioprevoznik Kanarskih otoka Binter saopštio je u petak da su otkazali sve letove za La Palmu zbog eurpcije vulkana, dojk je Iberia okazala svoj jedini let predviđen za taj dan.

Oblak otrovnog plina i pepela proteže se više od 4 kilometra u nebo, objavio je u četvrtak Kanarski vulkanološki institut.

Vulkan se nalazi na južnom dijelu otoku La Palma na kojem živi oko 80.000 ljudi. Zadnji put je eruptirao prije 50 godina, odnosno 1971. godine.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG