Dostupni linkovi

Otvoren novi centar za smještaj migranata na sjeverozapadu BiH


Privremeni centar za smještaj migranata „Lipa”, 19. novembar 2021.
Privremeni centar za smještaj migranata „Lipa”, 19. novembar 2021.

Novi privremeni centar za smještaj migranata „Lipa” otvoren je u petak, 19. novembra u Unsko-sanskom kantonu (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH), na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

U centru će biti smješteno oko 1.500 migranata, uključujući porodice s djecom, djecu bez pratnje i samce.

Odluku o osnivanju privremenog prihvatnog centra je donijelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u decembru prošle godine.

„Ovo je prvi prihvatni centar kojim Služba za poslove sa strancima potpuno upravlja. Prošle godine smo imali oko 12.000 ilegalnih migranata. Hvala Unsko-sanskom kantonu koji je podnio najveći teret u svemu ovome, građanima koji su nekad i na svoju štetu bili strpljivi”, kazao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. Dodao je da kamp ispunjava evropske kriterije i pruža punu zaštitu migrantima.

Projekat je finansirala Evropska unija (EU), uz dodatnu podršku njemačke Federalne agencije za tehničku pomoć (Technisches Hilfswerk), austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Austrijske razvojne agencije (ADA), Vlade Švicarske, Svete Stolice, Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i Razvojne banke Vijeća Evrope.

„Možda nije diplomatski, ali volio bih da vas nikad nisam vidio ovdje. Prije dvije godine je ovo bila najobičnija livada. Sad je ovo grad. Migranti će nekada otići, ali ovo će ostati nama. Drago mi je da je moj grad bio dio rješenja”, kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić

„Humanitarna kriza je prijetila stotinama migranata. Ovo je rezultat saradnje Ministarstva sigurnosti, lokalnih vlasti, EU i to je dokaz da saradnja proizvodi rezultate”, kazao je voditelj Delegacije Evropske unije Johann Sattler.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, Lipi, Borićima i Miralu, trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi.

„Mislim da danas možemo da kažemo da institucije države u potpunosti vladaju migrantskom situacijom. To su donedavno radile međunarodne organizacije”, kazao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić. Dodao je da će „nastojati da bosansku rutu učinimo što težom za migrante” te da su „svjesni da ih ne možemo sve zaustaviti”.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić izjavio je ranije, 18. novembra u Sarajevu, da je u BiH od 2018. godine do danas nelegalno ušlo više od 84.000 migranata.

Ceremonija otvaranja 19. novembra 2021.
Ceremonija otvaranja 19. novembra 2021.

Cikotić je to rekao u uvodnom izlaganju na regionalnoj konferenciji o migracijama pod nazivom "Sarajevo Migration Dialogue".

Naglasio je da BiH posebno pogođena migrantskim tokovima, te naveo od ukupnog broja migranata koji borave na području BiH tek tri odsto njih podnijelo zahtjev za azil.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku u reformama, koji se tiče Bosne i Hercegovine, od polovine oktobra ove godine, navodi se da vlasti nisu uspjele da uspostave održivi sistem migracija i azila što je dovelo do humanitarne krize u decembru 2020.

Izvještaj govori o opsežnom angažovanju i podršci EU, te da je u Lipi kod Bihaća osnovan privremeni šatorski kamp za pružanje skloništa svim osobama u potrebi.

Priznaje se da je Bosna i Hercegovina pojačala napore za poboljšanje upravljanja migracijama, ali ocjenjuje da je potrebno da zemlja osigura efikasnu koordinaciju na svim nivoima upravljanja granicama i kapaciteta za upravljanje migracijama, kao i funkcionisanje sistema azila.

Sve lošiji uslovi u kampu Lipa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
XS
SM
MD
LG