Dostupni linkovi

Uskoro struja u migrantskom kampu Lipa u BiH


Migranti u kampu Lipa kod Bihaća, Bosna i Hercegovina, 26. avgust 2021.
Migranti u kampu Lipa kod Bihaća, Bosna i Hercegovina, 26. avgust 2021.

Vlada Švajcarske finansiraće dovođenje električne energije do migrantskog kampa Lipa, što je izuzetno važno pred predstojeću zimu, rečeno je nakon sastanka, u četvrtak 21. oktobra u Sarajevu, ministra pravde i policije Švajcarske Karin Keler-Zuter (Karin Keller-Sutter) i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selma Cikotića, javila je SRNA.

Cikotić je u izjavi novinarima izrazio zahvalnost Švajcarskoj na konstruktivnom uticaju na rješavanje velikog broja pitanja, kao i podršci opremanju kampa Lipa.

On je objasnio da se radi o postavljanju dalekovoda do kampa Lipa čime će biti obezbijeđeno stabilno snabdijevanje električnom energijom iz gradske mreže, pošto su se prilikom pokušaja rješavanja ovog pitanja pojavili problemi uslijed složenih mehanizama zakona o javnim nabavkama.

“Vlada Švajcarske obezbijedila je novac da se taj postupak sprovede bez primjene odredaba zakona BiH”, rekao je Cikotić i dodao da će ovaj posao biti završen za nekoliko dana.

Cikotić je zaključio da saradnja BiH ima dobre efekte za obje zemlje i cijeli region.
Zuter je naglasila značaj BiH kao tranzitne zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.
“Saglasili smo se da je bezbjednost pitanje na kojem se radi zajednički, da je to zajednički zadatak u interesu naših stanovnika”, rekla je Zuter.

Ona je potvrdila da će Švajcarska i dalje podržavati napore BiH na ovom planu, što obuhvata i migrantski centar Lipa i obezbjeđivanje električne energije i grijanja za kamp pred zimu.

“Saglasili smo se da želimo nastaviti saradnju i pojačati napore u vezi sa upravljanjem migracijama, granicom, registracijom, povratkom, kao i borbom protiv organizovanog kriminala”, kazala je Zuter.

Švajcarska ministrica pravde i policije sastala se i sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem.

Sporazum u vezi migracijskog partnerstva između BiH i Švajcarske sklopljen je 2009. godine.

"To partnerstvo je veoma uspješno, relevantno i važno. Mi cijenimo ulogu BiH kao tranzitne zemlje. Znamo da je to jedan težak zadatak s obzirom na to da se radi o pitanju ljudskih prava koja su važna za Švajcarsku i bez obzira što se migranti moraju vratiti u zemlje porijekla važno je da se poštuju njihova ljudska prava", istakla je Keler-Suter.

Ministar Lučić upoznao je Keler-Suter da je to ministarstvo omogućilo smještaj migrantima u Salakovcu kod Mostara, a i kroz budžet izdvaja određena sredstva koja pomažu za ublažavanje migrantske krize, javila je FENA.

"Želim zahvaliti Švajcarskoj koja omogućava veliku pomoć BiH. Kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Švajcarska je pomogla sa više od pet miliona maraka (2,5 miliona eura)", rekao je Lučić.

Ovom prilikom Keler-Zuter je kazala da u Švajcarskoj postoji veoma jaka zajednica bh. građana.

"Više ih je od 60.000. Oni daju veliki doprinos švajcarskom društvu. Smatram da odnos između ove dvije zemlje donosi prednosti građanima u BiH, ali i građanima BiH, koje žive u Švajcarskoj", dodala je Keler-Zuter.

Švajcarska ministrica pravde i policije će u okviru zvanične posjete BiH posjetiti centar za prihvat migranata Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva, gdje će razgovarati sa predstavnicima Službe za poslova sa strancima BiH.

Pod vedrim nebom sa migrantima kod Velike Kladuše
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG