Dostupni linkovi

Hrvatska izučila Sretka Kalinića Srbiji


Sretko Kalinić izručen Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić izručen je u toku noći Srbiji i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu. Kalinić je prvi državljanin Hrvatske koji je izručen Srbiji posle potpisivanja međudržavnog sporazuma.

Iz Hrvatske, Kalinić je u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, a operaciju ekstradicije iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije.

"Nepunih pola sata kasnije, pripadnici MUP-a su trasom koja je unapred pripremljena, uz specijalno obezbeđenje duž cele trase, sproveli Kalinića do planiranog objekta i predali ga pripadnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Objekat u kom je smešten Kalinić će obezbeđivati i pripadnici Žandarmerije", naglasio je on.

Po Dačićevim rečima, MUP je sve detalje oko izručenja Kalinića čuvao u najstrožoj tajnosti želeći da izbegne bezbednosne rizike koji su mogli biti "skopčani" sa operacijom izručenja.

Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

On ima državljanstva Srbije i Hrvatske i juče je u Zagrebu osuđen na godinu i po dana zatvora po tamošnjoj optužnici za posedovanje faslifikovanih isprava.

Specijalno tužilastvo za organizovani kriminal u Beogradu protiv Kalinića vodi istragu za još tri ubistva pa on u Srbiji ima dvostruki status - osuđenika i pritvorenika.

U slučaju Đinđić odrekao se prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana posle njegovog hapšenja u Zagrebu pošto je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Hrvatski MUP: Izručenje bez bezbednosnih problema

Hrvatski MUP: Izručenje bez bezbednosnih problema

Izručenje Sretka Kalinića iz Hrvatske u Srbiju proteklo je bez ikakvih bezbednosnih problema, izjavio je u sredu ujutro portparol hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova Krunoslav Borovec.

Kako je javila agencija Hina, izručenje su noćas oko 1 sat obavili pripadnici policije avionom, koji je obezbedila srpska strana.

"Tokom izručenja nisu nastupili nikakvi bezbednosni problemi. Snimak izručenja biće tokom dana dostupan na web stranici www.mup.hr", navodi se u saopštenju MUP-a.
XS
SM
MD
LG