Dostupni linkovi

Požari i prekidi struje širom Kalifornije


Požar u blizini Getty centra sjeverno od Los Angelesa
Požar u blizini Getty centra sjeverno od Los Angelesa

Procjenjuje se da će oko 1,5 miliona stanovnika Kalifornije ostati bez struje zbog dva požara koja gore na suprotnim stranama ove savezne američke države.

Elektroprivrede su isključile struju kako ne bi došlo do pojave novih požara, dok se vatrogasci bore da spase domove i kompanije širom Kalifornije.

Guverner Kalifornije je proglasio vanredno stanje u toj saveznoj državi dok se požari nastavljaju u više područja.

"Znam da ovi događaji stvaraju ogromnu tjeskobu", rekao je u ponedjeljak guverner Kalifornije Gavin Newsom.

Dva velika požara gore na suprotnim stranama Kalifornije. Prema jučerašnjem pisanju AP-a u kalifornijska vatrogasna agencija zabilježila je oko 300 požara u posljednja 24 sata.

Požari ne prestaju, vrijeme nepovoljno

Najnoviji požar izbio je u blizini Getty muzeja na zapadnoj strani Los Angelesa, stotinu kilometara od mjesta gdje se vatrogasci bore sa ogromnim razornim požarom u Kincadeu, sjeverno od San Francisca.

Brojni, među njima igrač Los Angeles Lakersa LeBron James, glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger su na Twitteru napisali da su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Pored neposredne opasnosti od požara, kako piše Los Angeles Times, čak i oni koji se nalaze kilometrima daleko od vatre, suočavaju se sa ogromnim količinama dima koji uništava kvalitetu zraka u ovom dijelu Kalifornije.

Gusti dim doveo je i do zatvaranja 16 škola u području Santa Monice i Malibua, javio je Los Angeles Times.

Dok dva ogromna požara gore na području Kalifornije, vremenska prognoza najavljuje da je moguće očekivati i gore vrijeme.

"Najgore od ovog vremena dolazi kasnije danas i večeras", rekao je rano u utorak Marc Chenard, prognostičar iz Nacionalnog centra za prognozu vremena.

Takozvani Santa Ana vjetrovi na jugu mogli bi dostići svoj najgori nivo sezone i trajati do četvrtka, rekao je Chenard, dodavši da ni sjeverna Kalifornija neće biti pošteđena.

Prekid struje

U jeku požara, pacifička kompanija za struju i plin saopštila je rano u utorak da će isključiti struju za gotovo 600.000 korisnika u sklopu mjere sprečavanja novih požara.

Nova isključenja dolaze u momentu kada je struja već bila isključena za gotovo milion korisnika, no iz kompanije su saopštili da su uključili struju kasno u ponedjeljak za barem polovicu korisnika.

Procjenjuje se da je požar u Kincadeu zapalio gotovo 74.000 hektara, uništio brojne kuće kao i druge građevine.

Izgorena kuća u području Getty požara
Izgorena kuća u području Getty požara

Isključenje struje navelo je regulatore da u ponedjeljak najave pokretanje zvanične istrage o tome da li su kompanije za električnu energiju prekršile pravila time što su preventivno isključile struju.

Nije navedeno o kojim kompanijama se radi no, analitičari tvrde, piše BBC da je Pacific Gas and Electric kompanija odgovorna za veliki dio gašenja struje. Ova kompanija je u januaru proglasila bankrot nakon što su se suočili sa stotinama tužbi žrtava požara iz 2017. i 2018. godine.

No, uprkos kritikama, iz kompanije su saopštili da su do sada zabilježili 20 prijava štete na njihovim mrežama. Kako piše Wall Street Journal, kompanija je također saopštila da su njihovi kablovi izazvali dva mala požara u blizini San Francisca.

Ogromne štete

Takozvani Getty požar prekrio je više od 600 hektara površine u brdima oko autoputa. Prema posljednjim informacijama koje je objavio lokalni Los Angeles Times, hiljade ljudi moralo se evakuisati iz jedne od najbogatijih četvrti u Los Angelesu.

Požar koji gori tri kilometra dalje od kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu doveo je do zatvaranja ove institucije kao i brojnih javnih škola.

Šef vatrogasne službe Los Angelesa, Ralph Terrazas, rekao je da su mu vatrogasci rekli da su "bili doslovno preplavljeni" u ranim satima požara u Gettyju. "Morali su donijeti neke teške odluke o tome koje su kuće mogli zaštititi."

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti rekao je na konferenciji za novinare da procijenjeni imovinski gubici mogu još porasti, te je pozvao stanovnike koji se nalaze u zonama obavezne evakuacije koja obuhvata više od 10. 000 domova i kompanija da napuste područje što prije.

Još uvijek nije poznato šta je uzrokovalo požare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG