Dostupni linkovi

Dvoje mrtvih u požaru u Kaliforniji


Najmanje dvije osobe izgubile su život u Kaliforniji, nakon što su smrtonosni požari opustošili gradove na granici između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

U požarima koji bjesne tim dijelom poginule su dvije djevojke od 15 i 19 godina, potvrdio je CNN-u direktor Civilne zaštite u Meksiku za regiju Kalifornije Antonio Rosquillas.

Na desetine požara izbilo je u tom području, a vjetrovi i suša doprinijeli su njihovom još većem širenju, zbog čega zvaničnici tvrde da je u pitanju najteži požar u historiji koji se dogodio u tom području.

Rosquillas je dodao da su vatrogasci uspjeli ugasiti 80 posto prostora oko grada Tecate i oko 60 posto u područja grada Ensenada.

Meksički zvaničnici su potvrdili da je požar uništio 125 domova, od kojih je 30 u sjevernim dijelovima grada Tijuana. Ipak većina evakuiranih građana već se vratila kući, dok je još 16 osoba smješteno u skloništa.

Rosquillas je kazao da bi požar u potpunosti trebao biti stavljen pod kontrolu u nedjelju s obzirom na to da su najavljene povoljne vremenske prilike.

Požari su izbili u četvrtak ujutro u gradu Ensenada, a do večeri su zahvatili oko 7.100 hektara, javili su meksički zvaničnici.

U petak vatra je toliko divljala da se dim mogao vidjeti i iz regije San Diego, javio je CNN.

Kako javlja BBC zbog velikog šumskog požara više miliona stanovnika u Kaliforniji ostaće i bez električne energije, najavila je kompanija "Pacifik gas & elektrik" ("PGE").

Upozorenje je objavljeno nakon što je više od 50.000 ljudi moralo da napusti kuće zbog požara "Kinkejd". Vanredna situacija proglašena je u oblasti Los Anđeles i Sonoma.

Kompanija je navela da postoji mogućnost da će struja biti isključena u 36 oblasti usljed "istorijskih vjetrova" koji bi mogli da oštete postrojenja i izazovu nove požare.

Iz "PGE" su objasnili da jaki udari vjetra predstavljaju rizik od oštećenja i varnice na elektro-sistemu što bi moglo dovesti do požara i brzog širenja vatre, a vegetacija je suva zbog prethodnih vjetrovitih uslova.

"PGE" ističe da je posljednji požar na sjeveru Kalifornije izio sedam minuta nakon što je obližnji napojni kabl oštećen.

Guverner Kalifornije Gevin NJusom rekao je da "PGE" nisu radili svoj posao i osudio je "višegodišnju pohlepu i zanemarivanje stanja instalacija".

Još nije potvrđeno da je posljednji požar uzrokovan zbog kvara na instalacijama.

Najsmrtonosniji šumski požar u istoriji Kalifornije odnio je 85 ljudskih života prošle godine i uzrokovan je zbog napojnih kablova "PGE".

XS
SM
MD
LG