Dostupni linkovi

Dvoje lidera beloruske opozicije osuđeno na 10 i 11 godina zatvora


Dvoje vodećih beloruskih opozicionih ličnosti, Marija Kalesnikava i Maksim Znak, u zatvoru
Dvoje vodećih beloruskih opozicionih ličnosti, Marija Kalesnikava i Maksim Znak, u zatvoru

Dvoje vodećih beloruskih opozicionih ličnosti, Marija Kalesnikava i Maksim Znak, osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne po optužbi za zaveru, koje su Sjedinjene Američke Države nazvale „izmišljenim“, usred obračuna autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka sa prodemokratskim aktivistima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kalesnikava je 6. septembra osuđena na 11 godina zatvora, a Znak na 10 godina nakon što su proglašeni krivim po optužbama za zaveru u cilju preuzimanja vlasti, pozive na radnje štetne po nacionalnu bezbednost, te pokušaja da stvore ekstremističku organizaciju.

Dvoje optuženih, koji su članovi opozicionog Koordinacionog veća, odbacili su kao politički motivisane optužbe proistekle iz njihovih poziva na proteste protiv zvaničnih rezultata izbora u avgustu prošle godine.

Američki državni sekretar Antoni (Antony) Blinken kritikovao je izricanje presude beloruskim opozicionarima Mariji Kolesnikovoj i Maksimu Znaku kao sramno i politički motivisano.

"Ove kazne su dodatni dokaz da režim potpuno zanemaruje ljudska prava i osnovne slobode građana Belorusije", naveo je Blinken u saopštenju.

Ppoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja je bila primorana da ode iz zemlje iz bezbednosnih razloga, navela je da Kolesnikova i Znak nisu ni za šta krivi.

"To je teror protiv Belorusa koji se usuđuju da se suprotstave režimu", napisala je ona na Tviteru.

Obračun vlasti sa prodemokratskim aktivistima započeo je nakon predsedničkih izboria u avgustu 2020. na kojima je Lukašenko obezbedio šesti mandat, za koje mnogi tvrde da su bili neregularni što je izazvalo talas protesta bez presedana.

Vlasti su reagovale nasilnim suzbijanjem demontracija, uključujući i pritvaranje desetina hiljada ljudi. Veći deo opozicionog rukovodstva zatvoren je ili primoran da izbegne iz zemlje.

Nekoliko demonstranata je ubijeno, a grupacije za ljudska prava tvrde da poseduju dokaze o mučenju zatvorenika.

Kalesnikava je nedavno ušla u uži izbor za nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, koju svake godine dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PACE) za "izuzetan" rad u odbrani ljudskih prava i razvoju civilnog društva.

XS
SM
MD
LG