Dostupni linkovi

Kakvu poruku šalje deklaracija Vojvodine o osudi svih zločina


Skupština Vojvodine, foto: RTS
Skupština Vojvodine, foto: RTS
Skupština Vojvodine usvojila je deklaraciju o osudi svih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije. Iako je tokom zasedanja bilo oprečnih stavova po pitanju teksta deklaracije, poslanici svih partija na kraju su je podržali i izrazili zadovoljstvo što je postignut konsenzus.
Predlog deklaracije uputile su opozicione stranke okupljene oko Srpske napredne stranke koja na republičkom nivou vodi Vladu, ali nije uspela da na poslednjim izborima preuzme glavnu reč u Vojvodini.

U prvom predlogu se govorilo samo o osudi zločina nad srpskim žrtvama, sve u kontekstu oslobađajih presuda Haškog tribunala u vezi sa slučajem Ante Gotovine i Ramuša Haradinaja.

Dokument je promenjen na inicijativu vladajuće većine koju čini koalicija oko Demokratske stranke, a u dogovoru sa predlagačima. Prema Deklaraciji osuđuju se svi zločini koji su učinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.

Skupština Vojvodine izrazila je spremnost da pruži podršku i sigurno utočište svima koji su za vreme devedesetih prognani.
“U suštini ovo je deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom za vreme rata koja je prouzrokovana poslednjim odlukama Haškog tribunala, a ne samo ovim odlukama već i pojavom veličanja zločina. Uneli smo i stav koji ima svoje jako moralno utemeljenje putem kojeg osuđujemo i sve druge zločine koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije. Ovo je viteški stav, otvoren, jasan, željan istine u svim pravcima ne samo u jednom pravcu“, rekao je Igor Mirović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

Pomirenje ili politika
Iza deklaracije stoji i Vlada Vojvodine.
“Kako smo se zalagali za odgovarajuću odgovornost svih činilaca bez obzira na nacionalnu pripadnost, smatramo da je moralno i odgovorno da se zalažemo za odgovornost i onih drugih koji su bez sumnje učestvovali u nečemu što je tražilo krivičnu odgovornost. S druge strane dokument sadrži i naše opredeljenje da se podjednako osuđuju i zločini prema svim drugim nacijama i narodnostima i traži se jedna objektivna odgovornost za sve učesnike u nesretnim godinama”, naglasio je potpredsednik Vlade, Dragoslav Petrović.
Politički analitičar Duško Radosavljević kaže da je dobro što je predložena ovakva deklaracija, ali napominje da nije dobro to što je čitava priča svedena na dobijanje političkih poena.
“Postavlja se pitanje zašto je neophodna ova deklaracija kada znamo da je Skupština Vojvodine još za vreme svog prvog mandata između 2000. i 2004. donela slične dokumente. Ovi akti su svakako dobri posebno da se unapredi kohezija i međunacionalno pomirenje u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, ali sa ovakvim deklaracijama ne postiže se puno posebno ako one izrazito politički usmerene i motivisane ili žele samo da odrade posao za određenu političku opciju. Međutim, naravno svi akti koji vode ka pomirenju su više nego dobrodošli u ovim okolnostima”, smatra Radosavljević.
Kakvu poruku šalje višenacionalnoj Vojvodini ovakva jedna Deklaracija pitali smo predsednika Vojvođanskog građanskog centra Željka Stanetića.
“Ja mislim da su ovakvi dokumenti potrebni, ali nažalost i ovaj put se radi o upotrebi priče o žrtvama u dnevno-političke svrhe. Mislim da tu prave koristi za žrtve nema upravo iz razloga što se deklaracije uglavnom donose da bi se osudili neki loši koraci sopstvenog naroda u prethodnim vremenima. I zbog tog razloga ja bih mnogo više voleo da sam video donošenje nekog akta o logorima u Vojvodini ili o proterivanju Hrvata, a da opet recimo u Hrvatskom Saboru da sam video donošenje nekog akta o sprskim žrtvama”, kaže za RSE Željko Stanetić.
XS
SM
MD
LG