Dostupni linkovi

Kako izvanzemaljce zamišlja Stephen Hawking


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

I poznati astrofizičar Stephen Hawking smatra da živa bića ne postoje samo na Zemlji. Nije se zaustavio samo na tome, nego je objasnio i kako bi neka od njih mogla izgledati. No, u izvještaje o letećim tanjurima ne vjeruje.

"U našem dijelu galaksije možda postoji neki primitivniji oblik života, ali čini se da nema nikakve napredne inteligencije",
rekao je Hawking tijekom predavanja na Sveučilištu Washington.

"Izostanak uspjeha u potrazi za izvanzemaljskim životom u programu SETI, kojim je trebao biti uhvaćen signal strane civilizacije, pokazuje da nijedna ne postoji barem u krugu od nekoliko stotina svjetlosnih godina od Zemlje,"
rekao je Hawking, a u svom specijalu za Discovery Channel Into the Universe with Stephen Hawking nagađa da izvanzemaljski oblik života možda ne bismo mogli ni prepoznati kao oblik života jer bi nam mogao biti u potpunosti stran.
Stephen Hawking

No, što kaže na izvještaje o neidentificiranim letećim objektima.

"Čini se da nas nisu posjetili izvanzemaljci. Ne vjerujem u izvještaje o neidentificiranim letećim objektima. Zašto se pojavljuju tek pred očima čudaka i bolesnika?"

Stephen Hawking kaže da izvanzemaljci, ako postoje, ne moraju uopće biti prijateljski nastrojeni.

"Ovako napredni izvanzemaljci možda su nomadi koji tragaju za planetom koji mogu osvojiti. Ako je tako, sasvim je logično da prilikom dolaska na planet iskoriste resurse za izgradnju novih brodova kako bi krenuli dalje",
objasnio je.

"Živimo u društvu kojim sve više upravlja znanost i tehnologija, ali ipak sve manje i manje ljudi želi se baviti znanošću. Slanje astronauta na Mjesec, postavljanje lunarne baze s jasnim ciljem da se uskoro krene za Mars moglo bi značajno povećati podršku javnosti za znanstveni rad",
kazao je.

S obzirom na veličinu svemira, mala je vjerojatnost, rekao je nedavno šezdesetšestogodišnji Stephen Hawking okupljenima na predavanju na Sveučilištu George Washington u Washingtonu D.C., da je Zemlja jedini planet na kojem se razvio život.

Dodao je da ljudska vrsta treba prigrliti istraživanje svemira, barem kako bi osigurala svoje dugoročno preživljavanje. A one koji se protive ulaganju uspoređuje s onima koji su za transatlantsko istraživanje Christophera Columba 1492. rekli da je čisto bacanje novca.
XS
SM
MD
LG