Dostupni linkovi

Kako će izgledati gradovi budućnosti


Ilustracija
Ilustracija
Jane Wakefield (BBC), prevela: Ena Stevanović

Zamislite grad budućnosti. Vidite li čiste ulice, leteće automobile i robote koji obavljaju sve poslove?

Ili je vaša vizija više distopijska, s autoritarnim režimom u stilu Velikog brata, mračnim ulicama prepunim kriminala i ljudima koji su prisiljeni živjeti u hermetički zatvorenim čahurama jer je rat ili neka druga katastrofa učinila grad nemogućim za život.

Niko ne zna šta nam donosi budućnost, ali svi znamo da su sadašnji urbani prostori pretrpani i zagađeni.

Skoro polovina svjetske populacije trenutno živi u gradovima, a očekuje se da će do 2050. taj broj porasti na 75 posto. Ali u kakvoj vrsti gradova ćemo živjeti?

Došlo je vrijeme da se počnu graditi pametnije urbane sredine koje mogu podržati sve brži rast populacije.

Zeleni gradovi

Gradove su u prošlosti oblikovali ljudi, a u budućnosti će ih oblikovati ideje kojih već ima mnogo. Mnoge od ideja se vrte oko toga da pametnije znači zelenije. Stručnjaci za održivost predviđaju tzv.ugljično neutralne gradove sa električnim vozilima i biciklističkim rutama, pri čemu će se kvalitet zraka toliko poboljšati da će ono koji rade u uredima po prvi put moći otvoriti prozor.
Ilustracija
Ilustracija

Vizije zelenih gradova uključuju nebodere koji se utrkuju sa pomičnim staklenicima, visokim povrtnjacima i zelenim krovovima s ciljem da se urbanizacija kombinira s našom pastoralnom prošlošću.

Iza takvih ideja stoji prijeka potreba.

„Gradovi se nalaze na prekretnici,“ kaže prof. David Gann koji je na čelu laboratorije za digitalnu ekonomiju Imperial College-a. „Prometne gužve postaju sve gore, redovi duži, a obustave napajanje energije sve češće.“

Nervni sistem grada

Rješenje je možda u umrežavanju. Mreže senzora će, kako se tvrdi, nuditi podatke o tome kakva je situacija u gradu. To će omogućiti udruživanje sistema i njihovo učinkovitije funkcioniranje.

Tvrtke poput Siemensa, IMB-a, Intela ili Cisca vjeruju da će najpametniji gradovi biti oni koji se umreže.

Mnogi gradovi žele učiniti promentne sisteme pametnijima. IBM trenutno ima dvije hiljade projekata koji su u tijeku širom svijeta, od sprječavanja kriminala u Portlandu u Oregonu, preko vodenih baza u Kaliforniji do pametnih sistema javnog prevoza u Zhenjiangu u Kini.

Vodeći projekat se sprovodi u Rio de Jeneiru, gdje je izgrađen operacioni centar pod nazivom „nervni sistem grada“.

Osmišljen kako bi se izborio s poplavama koje su redovno prijetile gradu, ovaj projekat trenutno koordinira trideset vladinih agencija i nudi mobilne aplikacije koje obavještavaju građane o mogućim nesrećama, prometnim gužvama i ostalim problemima.

Moć masa

Činjenica da su velike kompanije jako uključene u projektiranje gradske infrastrukture je navela kritičare da se zapitaju koliko je potrebno da takvi gradovi, kao i kompjuterski sisitemi na kojima su zasnovani, postanu zastarjeli.

Saskia Sassen, dopredsjednica Odbora za globalni razvoj Univerziteta Kolumbija i vodeći stručnjak u oblasti pametnih gradova, povlači paralelu sa poslovnim zgradama iz šezdesetih koje opisuje kao „prostorije sa niskim stropovima koje sada tužno stoje prazne jer su ih napredne tehnologije učinile beskorisnim“.

Sassen je zabrinuta zbog privatnosti i uloge koju će građani igrati u ovim velikim planovima IBM-a i ostalih kompanija.

Rick Robinson iz IBM-a je na to odgovorio:

„Ponašanje grada je zapravo ponašanje građana. Ukoliko ovi sistemi ne postanu dio njihovih života, ništa se neće promijeniti.“

IBM se u većini projekata na kojima radi konsultuje sa budućim stanarima i gradskim vijećem i sve sheme za prikupljanje podataka zahtijevaju pristanak korisnika, kaže Robinson.

Moć masa će biti presudna za gradove budućnosti, smatra Carlo Ratti koji je na čelu MIT-ovog projekta Osjetljivih gradova. On unaprijed predviđa bitku između onoga što korporacije žele prodati i onoga štoje potrebno građanima.

„Doista pametni, i realni. Gradovi nisu poput vojske koja maršira po pukovnikovom nalogu,“ kaže Ratti.

Američka autorica i urbanistica Jane Jacobs je prije nekoliko decenija upozorila:

“Gradovi imaju sposobnost da pruže nešto svima samo zato i samo onda kada su kreirani od strane svih.“

Gradovi budućnosti bi trebali imati na umu ovaj savjet.
XS
SM
MD
LG