Dostupni linkovi

Kada će bošnjačka zajednica u Srbiji dobiti svoje predstavnike


Novi Pazar - ilustrativna fotografija
Novi Pazar - ilustrativna fotografija
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije promeniće do petka 20. avgusta odredbu iz poslovnika koja predviđa da je za konstituisanje nacionalnog saveta Bošnjaka potrebna dvotrećinska većina, a zatim će biti sazvana nova konstitutivna sednica.

Državna sekretarka u tom ministarstvu Aniko Hajnrih-Muškinja, kaže za RSE da je ministarstvo prihvatilo ocenu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, kojom ona konstatuje da je napravljena “neopravdana razlika” i da je povređeno “načelo jednakosti građana u ostvarivanju izbornih prava”, budući da je za konstituisanje tog tela bila potrebna verifikacija dve trećine mandata, umesto polovine što je bio uslov za druge nacionalne zajednice.

“Ispunićemo obavezu iz preporuke i brisaćemo spornu odredbu iz poslovnika i zakazati novu konstitutivnu sednicu gde će se verifikovati mandati u skladu sa odredbom poslovnika, bez tog spornog dela i u roku od 30 dana ćemo obavestiti poverenicu o preduzetim radnjama i naravno, bez obzira što ćemo preporuku izvršiti, ne znači da nemamo određenih primedbi u vezi sa nekim pogrešnim i netačnim konstatacijama poverenice i mi ćemo joj ukazati na te naše primedbe”,
kaže Hajnrih-Muškinja.

U ministarstvu takođe kažu da novih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka neće biti već će “nakon konsultacija sa nosiocima izbornih lista u primerenom roku biti sazvana nova konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovati mandati u skladu sa izmenjenim poslovnikom”.

Samir Tandir, predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća kaže za RSE da se oni neće vraćati na početak jer je, za njih, taj Savet formiran još 7. jula.

”Mi očekujemo nakon smjene ministra Svetozara Čiplića da se pokrene i njegova krivična odgovornost za donošenje protivustavnog i protivzakonskog poslovnika, bez ikakvog pravnog osnova i da se pokrene njegova krivična odgovornost. Takođe, nećemo dozvoliti da jedna diskriminacija, koju ministarstvo svojim priznanjem pokušava da pretvori u svoj manevarski prostor za druge diskriminacije, a to jeste ponovo sazivanje skupštine konstitutivne sednice vijeća. Vijeće je već formirano od 17 vjećnika iz Bošnjačke kulturne zajednice i dva sa liste Preporod”,
kaže Tandir.

Šteta već naneta

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 od 35 mesta, 13 je osvojila Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu, a pet Bošnjački preporod blizak Rasimu Ljajiću.

Savet je trebalo da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koje je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska pitanja za konstutuisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok je ostalim savetima bila dovoljna polovina mandata.

Najbolje bi bilo da se pregovorima i dogovorima pokuša na neki način ispraviti greška, ali je ogromna šteta već naneta, smatra Aleksandar Popov.
Ministarstvo je to konstutisanje proglasilo neregularnim.

Bošnjačka lista pozvala je u utorak ministra za ljudska i manjinska prava da raspiše nove izbore za Bošnjačko nacionalno veće.

Koordinatorka nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara Aida Ćorović kaže za RSE da u ovom trenutku malo ko može sa sigurnošću da kaže šta će se tačno dešavati, ali da mora doći do izbora novog Saveta.

”Ono što jeste izvesno i što smo mi kao nevladina organizacija pozvali, da se sve preispita, jer ako je država već prihvatila da prizna da je pogrešila, naime ti mandati nisu verifikovani i to je nešto što je suština i lično mislim da Nacionalni savet Bošnjaka ne postoji, jer bez obzira koliko je država pogrešila, prosto članovi sa liste Bošnjačke kulturne zajednice mogli su i drugačije da se ponašaju, zapravo, mi nemamo Nacionalni savet”,
naglašava Ćorović.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za RSE da je šteta već načinjena i da će biti potrebno puno volje i političkog umeća da se problem razreši.

”To je sad jedna “pat-pozicija” i šta god da se uradi nije dobro. Najbolje bi bilo da se pregovorima i dogovorima pokuša na neki način ispraviti greška, ali je ogromna šteta već naneta i jedino razgovorom sa svim političkim činiocima u Sandžaku može se pokušati u pronalaženju nekog racionalnog izlaza iz ove situacije”, zaključuje Popov.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovaj tekst:

Raspušten Nacionalni savet Bošnjaka

XS
SM
MD
LG