Dostupni linkovi

Kad politika predribla sport


Zagrljaj Aleksandra Kolarova i Josipa Drmića nakon utakmice Srbija - Švajcarska, 22. juna
Zagrljaj Aleksandra Kolarova i Josipa Drmića nakon utakmice Srbija - Švajcarska, 22. juna

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji za deo javnosti u Srbiji predstavlja poligon na kojem se vode političke, a ne sportske bitke. To je naročito bilo izraženo uoči utakmice Srbija – Švajcarska, koju su mediji najavili kao "presudnu bitku", i to samo zbog činjenice da u reprezentaciji ove srednjeevropske države igraju i etnički Albanci poreklom sa Kosova.

„Ovo što se danas instrumentalizuju pojedine utakmice sa naknadnim objašnjenjima o nekim nepravdama ne vodi ničemu, osim nekom novom zaoštravanju odnosa i narušavanju onoga što je u osnovi sport“, kaže za Radio Slobodna Evropa proslavljeni jugoslovenski košarkaš Dragan Kapičić, komentarišući odnos javnosti ali i političkih elita prema reprezentativcima Srbije koji učestvuju na Mundijalu u Rusiji.

Još pre nego što je Svetsko prvenstvo u fudbalu i počelo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je do znanja fudbalerima nacionalane selekcije šta se od njih očekuje:

„Podrazumeva se da švajcarsku reprezentaciju ubedljivo pobedite“, rekao je Vučić 1. juna, uoči odlaska reprezentacije u Rusiju, obećavši tom prilikom da će državni tim dobiti 10 miliona evra ukoliko osvoji turnir.

Da je utakmica protiv Švajcarske „biti ili ne biti“ izveštavala je i Radio-televizija Srbije (RTS). Reporter javnog servisa Dušan Albijanić je otišao i korak dalje, pa je u prilogu koji je podsetio na neslavni sunovrat RTS-a tokom devedesetih, ovaj fudbalski meč uporedio sa bitkom iz Drugog svetskog rata:

Izveštavanje RTS-a uoči utakmice Srbija - Švajcarska
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00


„Sledeći naš protivnik je reprezentacija Švajcarske koja u svojim redovima ima igrače poreklom sa Kosova, a meč sa njima biće odlučujuća sportska bitka za plasman u osminu finala, koji će se održati u Kalinjingradu, mestu gde je daleke 1944. godine vojevana jedna od najtežih ratnih bitaka Drugog svetskog rata. Ovo je naša sportska bitka za Kalinjingrad! Ovo je naša baza! I mi je braniti moramo!“

Srbija protiv Švajcarske ili Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Atmosferu koja se u delu medija i javnosti pravi uoči utakmica nacionalnog tima sportski novinar Miloš Šaranović ocenjuje kao zapaljivu:

„To jeste zapaljivo i koliko god da je u normalnim okolnostima i mirnijim drušvima to deo folklora kada reprezentacije i sportisti nastupaju na velikim takmičenjima, ovde je to uvek na ivici da postane opasnije nego što je to samo podsticanje nacionalnog ponosa, zadovoljstva i dodatna identifikacija nacionalnog tima sa pripadnošću narodu.“

Bivši košarkaški as Dragan Kapičić upozorava da se takva atmosfera negativno održava i na same sportiste.

„To opterećuje u meri da se jednostavno osećaju obaveznim da donesu nešto državi. Da je situacija ’biti il’ ne biti’ u jednoj utakmici i jednom takmičenju. To je pogrešno, jer proizvodi višestruke posledice“, objašnjava Kapičić.

Nakon što je Srbija izgubila od Švajcarske rezultatom 1:2, i time sebi umanjila šanse za nastavak takmičenja, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uputila je javno pismo reprezentativcima i pozvala ih da sve svoje snage upregnu u meč sa Brazilom.

„Znate, lakše je kukati, nego pobediti Brazil. A Brazil nećemo da pobedimo ako ne verujemo u sebe, ako ne verujemo u naš tim, i ako naši fudbaleri ne budu verovali da mogu da budu bolji od Nejmara i ekipe. (...) Uz našu podršku i vašu veru u uspeh, biće to dovoljno za pobedu“, napisala je ministarka Mihajlović, a njeno pismo izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama.

U Srbiji se već dugo uspesi i neuspesi u sportu ne doživljavaju kao sastavni deo sportskih takmičenja, smatra Miloš Šaranović.

„Večito pokušavamo da nađemo neku dodatnu vrednost toga, odnosno potvrdu nečega što nema nikakve direktne veze. Na kraju krajeva, nama su i uspesi Novaka Đokovića uspesi države i nacije, a potpuno je jasno da je u pitanju jedan čovek koji se o svom trošku i sam bori kroz ceo život. Kad su u pitanju reprezentacije, ta vrsta identifikacije je još izraženija i još jača“, ocenjuje Šaranović.

U Srbiji se već dugo uspesi i neuspesi u sportu ne doživljavaju kao sastavni deo sportskih takmičenja, smatra Miloš Šaranović
U Srbiji se već dugo uspesi i neuspesi u sportu ne doživljavaju kao sastavni deo sportskih takmičenja, smatra Miloš Šaranović

Prestiž u sportu treba da bude baziran na kvalitetu, a ne izvansportskim faktorima, zaključuje Dragan Kapičić:

„Mi iz generacije jugoslovenskog vremena smo upravo na toj osnovi bili motivisani. Dakle, pobeda nad nekom velesilom, Amerikom ili tadašnjim Sovjetskim Savezom, bila je dovoljna kroz ono što smo pokazali na terenu. To znači: kvalitet, emocije, poštovanje protivnika i poštovanje sebe pre svega kroz odnos prema igri i kroz sve ono što smo osvojili, a mnogo smo osvojili.“

Hoće li reprezentacija Srbije ostati u Rusiji znaće se u sredu, 27. juna, nakon meča sa fudbalerima Brazila. Srbija je nakon dve odigrane utakmice treća u grupi E sa tri boda. Ispred nje su Brazil i Švajcarska, a iza Kostarika koja nije osvojila nijedan bod.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG