Dostupni linkovi

Prvi avion sa stranim putnicima iz Kabula sletio u Dohu


Evakuacija stranih putnika prvim komercijalnim letom iz Kabula za Dohu 9. septembra, nakon što su prošlog mjeseca završene evakuacije koje su organizovale međunarodne snage.
Evakuacija stranih putnika prvim komercijalnim letom iz Kabula za Dohu 9. septembra, nakon što su prošlog mjeseca završene evakuacije koje su organizovale međunarodne snage.

Oko 100 putnika, uključujući i američke državljane sletio je u Dohu iz Kabula prvim letom kojim su prevezeni stranci iz Afganistana od kada je završena međunarodna evakuacija 30. avgusta.

Ukupno 113 putnika među kojima su državljani Sjedinjenih Država, Kanade, Ukrajine, Njemačke i drugih zemalja stigli su u Dohu nakon trosatnog leta i biće smješteni u bazu za afganistanske izbjeglice prije no što nastave putovanje ka finalnim destinacijama.

Katar je pomagao u ponovnom otvaranju i radu aerodroma nakon što su 15. avgusta talibani zauzeli Kabul, a strane snage, predvođene Sjedinjenim Državama, počele evakuaciju tokom koje je 123.000 napustilo ovu zemlju.

Aerodrom je “testiran i operacionaliziran u posljednjih nekoliko dana”, rekao je katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani u Islamabadu.

“Uspjeli smo da uzletimo prvi avion sa putnicima prije sat vremena”, rekao je on, te se zahvalio talibanima na pomoći u ponovnom otvaranju aerodroma.

Katar posljednjih godina djeluje kao centralni posrednik između talibana i međunarodne zajednice. Brojne zemlje, uključujući i Sjedinjene Države premjestile su svoje ambasade iz Kabula u Dohu nakon preuzimanja talibana.

Sjedinjene Države su saopštile da je samo oko 100 američkih državljana ostalo u Afganistanu, ali da hiljade avganistanskih saveznika koji se plaše odmazde nisu napustili zemlju prije odlaska američke vojske prošle sedmice.

Afganistanski avio prevoznik Ariana vratio je ranije neke letove između Kabula i tri velika grada u ostalim provincijama Afganistana, nakon što je tehnički tim iz Katara otvorio avion za humanitarnu pomoć i domaće letove.

Aerodrom Hamid Karzai bio je zatvoren od kada je 31. avgusta završena masovna evakuacija stanovništva predvođena Sjedinjenim Državama. Kraj evakuacije gotovo 123.000 stranih državljana, kao i Afganistanaca koji su im pomagali ili su bili u riziku od života pod vladavinom talibana, označio je i povlačenje posljednjih američkih snaga iz Afganistana nakon 20 godina rata.

Uprkos ogromnoj evakuacijskoj operaciji, hiljade ljudi koji su željeli napustiti Afganistan nisu uspjeli da se ukrcaju na letove. Talibani su ranije obećali da će svima koji žele da odu dati siguran prolaz.

XS
SM
MD
LG