Dostupni linkovi

Kabashi priznao krivnju za nepoštivanje suda


Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Hag, 18. maj 2010.
Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Hag, 18. maj 2010.
Shefqet Kabashi (Šefčet Kabaši, 35 godina), nevoljki svjedok na suđenju bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova Haradinaju, Balaju i Brahimaju - izjasnio se na Haškom sudu da je kriv po obje točke optužnice za nepoštivanje suda.

On je i početkom ovog tjedna odbio odgovarati na pitanja o mučenju i ubijanju zatočenika u logoru OVK u Jablanici 1998.godine gdje je bio stražar.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie podsjetio je kako je Kabaši početkom tjedna odložio izjašnjavanje o krivnji.

Zato je ponovno pročitao točke optužnice i zatražio od optuženog da se o njima očituje.

"Gospodine Kabashi, točke optužnice se odnose se na dva incidenta kada ste uporno odbijali odgovarati na pitanja u svojstvu svjedoka. Sada ću Vas zamoliti da ustanete. Gospodine Kabashi, u točki optužnice 1 optuženi ste za nepoštovanje suda koje ste počinili 5.srpnja 2007. kada ste se pojavili kao svjedok u slučaju - tužitelj protiv Haradinaja i ostalih, ovdje u Haagu. Kako se izjašnjavate? Da li ste krivi ili niste krivi", upitao je sudac.

"Kriv", odvratio je optuženi, prethodno duboko uzdahnuvši.

Uskoro presuda za nepoštivanje suda

Podsjetimo, suđenje trojici bivših zapovjednika OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju se upravo ponavlja na Haškom sudu zato jer je prvostupanjska presuda donesena bez svjedočenja Kabašija i još jednog zaštićenog svjedoka.

Na ponovljenom suđenju Kabaši je ovaj tjedan također odbio odgovarati na pitanja pa čak i na ono - je li odbija svjedočiti iz straha za sebe ili svoje bližnje. No jasno je napomenuo kako su ostali svjedoci zločina u Jablanici ubijeni ili nestali.
Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Shefqet Kabashi u Haškom tribunalu (ICTI), 26. avgust 2011.

Druga točka po kojoj se Kabaši također izjasnio krivim odnosi se na svjedočenje preko video - linka iz Sjedinjenih američkih država gdje trenutno živi.

"Po točki 2 gospodine Kabashi optuženi ste za nepoštivanje suda koje ste počinili 20. studenog 2007. kada ste se pojavili kao svjedok u slučaju - tužitelj protiv Haradinaja i ostalih, preko video-linka. Kako se izjašnjavate - da li ste krivi ili niste", upitao je sudac.

"Kriv", odgovorio je optuženi.

Kabaši je inače 2005. godine kao zaštićeni svjedok na suđenju bivšim pripadnicima OVK u slučaju protiv Fatmira Limaja i drugih, opisao zločine nad zatočenicima u logoru Jablanica u kojima je spomenuo Lahija Brahimaja kao naredbodavca pogubljenja nekoliko albanskih i romskih zatočenika.

Sudsko vijeće u slučaju Haradinaj i drugi prihvatilo je zahtjev tužiteljstva
za uvrštenjem tog Kabašijevog iskaza, nakon što je opetovano odbijao da ga ponovi.

S druge strane obrana bivših OVK zapovjednika zatražila je izuzimanje spomenutog iskaza iz spisa o čemu će suci naknadno odlučiti.

Presuda Kabašiju za nepoštivanje suda biti će prema najavama uskoro donesena.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG