Dostupni linkovi

Eskalirale tenzije na korejskom ostrvu


U Yeonpyeongu, u Južnoj Koreji, nekoliko kuća je u plamenu, 23.11.2010.
U Yeonpyeongu, u Južnoj Koreji, nekoliko kuća je u plamenu, 23.11.2010.

Dva južnokorejska vojnika su poginula a 15 vojnika i 3 civila su ranjena kad je vojska Sjeverne Koreje otvorila artiljerijsku vatru u utorak prema otoku Yoenpyeongu (Jonpjonguu) u Žutom moru, potvrđeno je u Seulu.

Ovo je jedan od najtežih incidenata od primirja potpisanog 1953. godine.

U izjavi portparola Južnokorejske vojske se navodi da su desetine granata stigle iz pravca mora.

Sjevernokorejska armija je međutim saopštila da se radi o redovnoj vojnoj vježbi.

TV slike pokazuju snimke na kojima se vidi gust dim koji se podiže s otoka.

U izvještajima se navodi da je zapaljeno 60 do 70 objekata te da stanovništvo napušta otok bježeći u ribarskim brodovima.

Drugi izvori navode da je u granatiranju oštećeno 10 kuća.

Južnokorejska vojska odgovorila je na vatru, a odmah je izdana naredba o uvođenju najvišeg stepena pripravnosti, te poslani avioni u područje u kojem se dogodio incident.

"Nadamo se da će obje strane djelovati na način da pridonesu miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku", rekao je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Leo.

Ruski su dužnosnici upozorili na opasnost od eskalacije, a zvanični Tokio je reagirao na sjevernokorejski napad.

"Naredio sam ministrima da naprave sve što je moguće kako bi prikupili sve informacije. Takođe sam izdao odredbu da se pripreme u slučaju da moramo oštro reagirati na bilo koju mogućnost," rekao je premijer Naoto Kan.

Promatrači sumnjaju da će sukob eskalirati. Pretpostavljaju da bi sve moglo biti samo želja Pjongjanga da izazove porast tenzija na Korejskom poluotoku kako bi što prije bio postignut mirovni sporazum koji bi omogućio međunarodnu pomoć urušenoj ekonomiji te zemlje.

Današnja razmjena artiljerijske vatre dolazi u vrijeme kada se pojavljuju optužbe da Sjeverna Koreja gradi novi pogon za obogaćivanje urana.




XS
SM
MD
LG