Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuzlaci prosvjedovali zbog presude Jurišiću


Sa protesta zbog presude Jurišiću, Fotografije: Maja Nikolić
Nekoliko hiljada Tuzlaka u ponedjeljak je prisustvovalo prosvjedu zbog presude srbijanskog Suda za ratne zločine koji je Iliju Jurišića osudio na 12 godina zatvora.

Bez obzira na obilnu kišu i hladnoću, prosvjednici, među kojima i nekoliko stotina rudara, transparentima je poslao poruke u Beograd.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je istaknuo da je Beogradsko pravosuđe svjesno osudilo nevinog čovjeka:
Jasmin Imamović

„Oni znaju da Tuzla nije napala, već branila živote svojih građana. Ovo je prosvjed protiv terora beogradskog režima nad građanima BiH. Mnogi građani BiH su sada u getu. Ovo je prosvjed protiv nadležnih državnih organa BiH koji su dozvolili beogradskom režimu da rade s građanima BiH što žele.“


Imamović je rekao da je Srbija na ovakav način pokazala da je čimbenik destabilnosti Zapadnog Balkana:

„Ovo mora biti prepreka Srbiji za ulazak u Europsku uniju. Srbija mora pustiti nevinog čovjeka. Sve dok je Ilija Jurišić uhićen, uhićeni su svi građani Tuzle. Ako državne institucije ne shvate ovaj skup ozbiljno, onda odlazimo u Sarajevo i tada će nam se pridružiti građani svih zlostavljanih gradova, a naročito građani Sarajeva.“

Sinan Alić
, predsjednik tuzlanske fondacije „Istina pravda pomirenje“ je organizator prosvjednog mitinga i ističe da je ovo tek početak vršenja pritiska na sve adrese institucija u Srbiji i BiH:

Sinan Alić
„Poruka koja će otići s ovog mitinga je da i institucije u Sarajevu i Beogradu se uozbilje i sporazumima riješe problematiku koja nije definirana i zbog koje svaki građanin može biti žrtva optužnica i potjernica. Želimo poručiti i Međunarodnoj zajednici da ako se već mi ne možemo dogovoriti da onda ona izvrši pritisak, jer ovakvi kakvi smo ne možemo u Europu.“


S današnjeg prosvjednog mitinga upućeno je otvoreno pismo svim državnim organima BiH i Srbije u kojem stoji da slučaj Ilije Jurišića presudom nije zatvoren, već da će ovaj slučaj svoje okončanje doživjeti tek onda kada Ilija Jurišić bude na slobodi i pravosudne institucije Srbije priznaju da su u zatvoru držali nevinog čovjeka.

Ilija Jurišić, nekadašnji visoki starješina Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, osuđen je u Beogradu na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli, maja 1992. godine.

Odbrana je saopštila da će se žaliti na presudu, dok je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine najavilo mogućnost da Jurišić kaznu služi u drugoj zemlji, odnosno Bosni i Hercegovini.

Građani Tuzle, ali i drugih gradova, još uvijek s nevjericom promatraju ovu presudu:

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG