Dostupni linkovi

Tuzla: Protest zbog presude Iliji Jurišiću


Fotografije: Maja Nikolić
Nakon što je Ilija Jurišić pred sudom u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora, njegovi sugrađani danas su protestvovali u Tuzli. Smatraju kako je Ilija Jurišić nevin, a najveću krivicu zbog njegovog hapšenja i suđenja, pripisuju vlastima u Bosni i Hercegovini. Poslušajte prilog Maje Nikolić:Ilija Jurišić, nekadašnji visoki starješina Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, osuđen je u Beogradu na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli, maja 1992. godine.

Odbrana je saopštila da će se žaliti na presudu, dok je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine najavilo mogućnost da Jurišić kaznu služi u drugoj zemlji, odnosno Bosni i Hercegovini.

Tročlano sudsko vijeće Specijalnog suda, kojim je predsjedavala Vinka Beraha Nikićević, u obrazloženju presude navelo je da je Ilija Jurišić, kao dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, nakon što je primio naredbu od svog pretpostavljenog, 15. maja 1992. naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu 92. motorizovane brigade Jugoslovenske narodne armije koja se mirno povlačila iz tog grada, nakon sporazuma bosanskih i jugoslovenskih vlasti.

Tom prilikom, navodi se u presudi, ubijeno je najmanje 50 vojnika, a ranjeno najmanje 44 pripadnika JNA.

Presuda je u BiH izazvala žestoke reakcije.

Nevladine organizacije koje okupljaju žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini, ali i političke partije, smatraju kako se radi o nastavku državne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka, te da presuda demonstrira svu apsurdnost mnogih posljedica rata, prema kojoj Srbija sudi njegovim žrtvama.

Presuda Iliji Jurišiću je najviše pogodila Tuzlake, njegove sugrađane, koji kažu kako je osuđen nevin čovjek.
XS
SM
MD
LG