Dostupni linkovi

Jurišić: Za sada ne razmišljam o odšteti


Ilija Jurišić, Tuzla, mart 2016.
Ilija Jurišić, Tuzla, mart 2016.

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio pripadnika policije Bosne i Hercegovine Iliju Jurišića optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine, Jurišić se u nedelju, u Tuzli obratio javnosti.

„Napokon, iako nikada nisam sumnjao u sebe, doživio sam ono u što sam cijeli život vjerovao – da je istina najbolji alat u odbrani nevinosti.“

Proteklih devet godina, kaže Jurišić, za njega su bile veoma teške i trnovite.

Konferencija za medije Ilije Jurišića, Tuzla, mart 2016.
Konferencija za medije Ilije Jurišića, Tuzla, mart 2016.

„Zahvaljujem se timu koji je radio na mojoj odbrani, koji su koristeći svoje iskustvo i visoku stručnost i profesionalnost mogli da mi ukazuju koji korak da poduzem prema istini“ , rekao je Jurišić i dodao da je posebno zadovoljan "visokom profesionalnšću sudija Apelacionog suda u Beogradu". „Oni su krajnje nepristrasni i stručni, nisu ispolitizirani. Kao takvi ispravili su greške nižestepenih pravosudnih organa. Ovo je zaista trenutak koji je trebalo doživjeti. A kako se osjećam, vidljivo je i na meni.“

Gradske vlasti u Tuzli smatraju da bi se oslabađajućom presudom za Jurišića, klupko ipak moglo početi odmotavati kada je riječ o događaju koji je poznat kao "Tuzlanska kolona".

„Jer je u predmetu Ilije Jurišića velik broj dokaza vezanih za istinu o 15. maju na Brčanskoj Malti. Mnogo je dokaza koji teško terete tadašnjeg komandanta kasarne Mileta Dubajića“, rekao je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

I u Fondaciji „Istina pravda pomirenje“ smatraju da će uskoro predmet Tuzlanska kolona biti otvoren pred pravosudnim institucijama BiH.

„Mi smo krivičnu prijavu koju smo podnijeli ranije, dopunili onog trenutka kada je Mile Dubajić pred sudskim kamerama rekao da je on izdao naredbu o granatiranju grada 15.-og navečer. Mile Dubajić tada je potvrdio da se razgovaralo, ali da je on donio odluku i gdje će i kada će se krenuti s kolonom. Svu tu dokumentaciju mi smo prosljeđivali i stoji na raspolaganju svakome ko želi saznati punu istinu“, kaže Sinan Alić iz Fondacije.

Ilija Jurišić je u nedelju rekao novinarima da za sada ne razmišlja o traženju odštete.

XS
SM
MD
LG