Dostupni linkovi

Na Jupiteru bjesne oluje


Jupiter
Jupiter

Izvor: BBC

Letjelica Nacionalne svemirske agencije SAD zabilježila je najnevjerovatnije fotografije Jupitera i otkrila oluju na sjevernom polu najveće planete Sunčevog sistema.

Sjeverna polarna regija Jupitera je mnogo turbulentnija nego što su naučnici očekivali i ima nešto intenzivniju plavu boju u odnosu na ostatak planete, rekao je šef misije Skot Bolton iz Istraživačkog instituta u San Antoniju.

"Prvi pogled na sjeverni pol Jupitera ne izgleda kako smo zamišljali. Plavlji je od ostatka planete i na njemu bjesne mnoge oluje. Na ovoj slici Jupiter je neprepoznatljiv", rekao je Bolton.

NASA je objavila nekoliko fotografija koje je letjelica Džuno napravila tokom prošle nedjelje dok je letjela na udaljenosti od oko 4.000 kilometara od Jupiterovih gustih oblaka.

Prvi pogled na Jupiterove polove omogućila nam je sonda Pionir 11 davne 1974. na svom putu ka Saturnu. Džuno je tek druga letjelica koja se približila Jupiteru.

Kada završi svoj posao 2018. naučnici će je namjerno srušiti u Jupiterovu atmosferu, kako ne bi slučajno udarila u neki od Jupiterovih prirodnih satelita i tako potencijalno ugrozila buduće misije.

XS
SM
MD
LG