Dostupni linkovi

Na Jupiteru ocean 100 puta veći od onih na Zemlji


Snimak jupiterovog mjeseca Ganimed napravljen sa teleskopa Hubble
Snimak jupiterovog mjeseca Ganimed napravljen sa teleskopa Hubble

Znanstvenici su pomoću svemirskog teleskopa Hubblea potvrdili da na mjesecu Ganimedu, koji se okreće oko Jupitera, postoji ocean ispod zaleđene površine, povećavajući izglede da tamo ima života, priopćila je u četvrtak NASA.

To otkriće riješilo je misterij oko najvećeg mjeseca u Sunčevom sustavu nakon naznaka onodobne svemirske letjelice Galilea tijekom istraživanja Jupitera i njegovih mjeseci od 1995. do 2003. da na Ganimedu postoji ocean ispod njegove površine.

Znanstvenici su do otkrića došli korištenjem računalnih modela, utvrdivši da slani, električno provodni ocean ispod mjesečeve površine djeluje protivno Jupiterovom magnetskom privlačenju.

"Jupiter je poput svjetionika čije se magnetsko polje mijenja rotacijom svjetionika. To utječe na auroru", rekao je geofizičar Joachim Saur s koelnskog sveučilišta.

Procjenjuje se da je ocean dubok 100 kilometara, 10 puta više od oceana na Zemlji i da se nalazi ispod sloja površinskog leda debljine 150 kilometara.

Ganimed se tako pridružio sve širem popisu planetarnih mjeseci na vanjskim dijelovima sunčevog sustava koji imaju ispodpovršinsku vodu.

U srijedu su znanstvenici objavili da na Saturnovom mjesecu Enceladusu ispod zaleđene površine postoje izvori vruće vode.

Voda je primijećena i na Jupiterovim mjesecima Europi i Kalisti.

XS
SM
MD
LG