Dostupni linkovi

Novi korak BiH ka Evropskoj uniji


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao Upitnik predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, Sarajevo
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao Upitnik predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, Sarajevo

Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine u srediju su predsjedniku Evropske komisije (EK) Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claud Juncker) predali 3.242 odgovora na na Upitnik koji im je uručen u decembru 2016. a što će poslužiti za ocjenu da li je Bosna i Hercegovina zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Juncker je u okviru zapadnobalkanske turneje, u glavni grad BiH doputovao zajedno s evropskim komesarom za politiku proširenja i susjedstva Johanes Han (Johannes Hahnom), dok visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) još nije uspjela stići u Sarajevo.

Upitnik, na preko 20.000 stranica sa više od hiljadu pratećih akata Žan-Klod Junkeru predali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović je, pored ostalog, rekao da je Bosna i Hercegovina uradila ogroman posao, radilo se 14 mjeseci zbog uslova koji postoje u BiH, te je trebalo između sedam i osam mjeseci da se postigne tzv. mehanizam koordinacije.

Zatim se tek počelo efikasno raditi i odgovori su usaglašeni na svim razinama vlasti i uz učešće više od hiljadu državnih službenika.

"Želimo da BiH, iz posljednje grupe zemalja svrstanih prema fazi pristupanja, pređe u prvu i sustigne susjede. Komesar Han je tokom prethodne posjete BiH rekao da kandidatski status nije besplatan ručak i mi dobro znamo koje nas obaveze u narednim etapa čekaju. Kada smo predali zahtjev u februaru 2016. bilo je mnogo onih koji su smatrali da smo to uradili peruranjeno", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Idući tjedan, kad budemo imali trilateralni sastanak predsjednika Republike Srbije, predsjednice Republike Hrvatske i tročlanog Predsjedništva BiH, otvorit ćemo probleme granica ali i sve druge koje moramo riješiti s našim susjedima. I Vi ste, gospodine Junker, naglasili da nema priključenja dok ne riješimo naša granična pitanja", rekao je Čović.

Predsjednik EK Žan-Kod Junker je, obraćajući se na ceremoniji, poručio da je današnji dan važan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu.

"Želim odati priznanje svima koji su bili uključeni a bilo je 35 skupina i posao je kvalitetno obavljen. Bio je to test-stres za BiH koja je sada spremna za buduće faze. Odgovore ćemo pregledati i vidjeti hoće li biti potrebe za dodatnim pitanjima koje ćemo slati u Sarajevo", istakao je Junker.

"Ali, želim da se s Vama dogovorim o jednoj stvari – srž i suština su važniji od datuma i ne mogu reći kada će BiH dobiti status kandidata ili kada će biti primljena u EU. Pred Bosnom i Hercegovinom je ozbiljan rad i nadam se da će odgovoriti svim izazovima koji stoje pred ovom zemljom. Ići ćemo korak po korak. Treba napraviti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu i sve ćemo učiniti da ostanemo prijateljski nastrojeni prema BiH", rekao je Žan-Klod Juner u Sarajevu.

'Nacionalizam je otrov'

"Nacionalizam je otrov i on je suprotan evropskim vrijednostima", rekao je Junker u svom govoru održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon što je primio odgovore na Upitnik BiH.

Govorio je pred poslanicima i delegatima ali i u prisustvu brojnih gostiju, predstavnika svih nivoa vlasti uključujući tročlano Predsjedništvo BiH, članove diplomatskog kora, predstavnike brojnih međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

"Uvijek sam revoltiran, duboko revoltiran kada čujem političke stranke kako drže ksenofobične govore koji su neprijateljski nastrojeni prema drugima i uvijek ću se boriti protiv takvih govora, jer biti Evropljanin znači boriti se protiv netolerancije, protiv rasizma, protiv odbacivanja drugog. To znači braniti demokratska, slobodna, pravedna i multikulturalna društva. Kada se bavite politikom, ne možete gledati u retrovizor, morate gledati u budućnost. Mir – to je puno više nego kraj neprijateljstava. Mir – to je puno više nego potpis sporazuma. Mir – to je svakodnevna borba. Za nju je potrebna hrabrost, svakodnevna hrabrost, kako bismo nadišli stara neprijateljstva i probleme iz prošlosti", poručio je Junker.

BiH predala odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Budućnost Bosne i Hercegovine, naveo je predsjednik EK, je u EU i temelji se na ključnim vrijednostima.

"Naredni put traži napore od političkih vođa ali i od građana kako bi BiH prešla sve faze za pristup. Takođe, traži da premostite razdore i da govorite jednim glasom. Kada postoje razlike to dovodi do blokada i kašnjenja. Izbor da idete u proces pristupanja EU je dobar, posebno za buduće generacije. Zbog toga se želim obratiti mladosti BiH, želimo da ih uvjerimo da želimo provesti sve reforme kako bismo im osigurali bolju budućnost", kazao je Junker.

Mladi o porukama evropskih zvaničnika i domaćim političarima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Podsjetio je na Zimske olimpijske igre koje su održane u Sarajevu izražavajući nadu da će se u Bosni i Hercegovini vratiti olimpijski duh.

"Nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, u februaru 1984., koje će zauvijek ostati u našem sjećanju kao simbol tolerancije, 24 godine nakon kraja rata, u Sarajevu će se, u februaru 2019. godine, održati Olimpijski zimski festival evropske mladosti. To je velika novost za svu evropsku mladost. Jedan od prvih ciljeva tog olimpijskog festivala jeste da mlade sportaše cijele Evrope nauči ideale, ideale kao što su poštivanje i tolerancija, te prijateljstvo. Taj olimpijski duh je jako blizak evropskom duhu, jer se radi o promociji poštivanja, koegzistencije, u miru, u harmoniji, između osoba različitih tradicija, različitih kultura i različitih vjeroispovijesti. I to je upravo u srcu evropske izgradnje", poručio je Junker.

Olimpijsko Sarajevo 21 godinu nakon rata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Predsjednik Evropske komisije je posebno naglasio da je Evropa u temelju jedan mirovni projekt, projekt pomirenja u jedinstvu, poštivajući razlike, a to je slučaj upravo u ovoj regiji.

"Evropa, to je ujedinjenje energije i talenta, to je mogućnost da živimo zajedno i da radimo zajedno. Evropa, to je svakodnevna saradnja, jedni od drugih učimo, učimo voljeti jedni druge ali Evropa nas uči puno toga o nama samima i od nas traži da gledamo dalje, dalje od kulturnih razlika, od razlika jezika, da nađemo jednu moguću harmoničnu koegzistenciju", istakao je Junker.

Mi smo odlučili, kazao je Junker, organizirati Evropu temeljem prava.

"Snaga prava je veća od snage oružja. Pravo je to koje nam omogućava da stvorimo prostor koji nas štiti i u kojem možemo zajednički živjeti. Evropska unija nije država i ona to ne želi postati. Međutim, vladavina prava nije opcija u Evropskoj uniji, to je obaveza. U Evropi vladavina prava ima punu svoju vrijednost. Pravda se ne može kupiti", rekao je u bh. Parlamentu Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije.

Gdje su odgovori za EU?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:53:13 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG