Dostupni linkovi

Juncker pozvao na jedinstvo EU prema Zapadnom Balkanu


Juncker: Jedinstveno prema Zapadnom Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Juncker: Jedinstveno prema Zapadnom Balkanu

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je pozvao EU da bude ujedinjena u odnosima prema regionu Zapadnog Balkana, kako bi se sprečio uticaj stranih faktora u ovom području evropskog kontinenta.

"Moramo definisati naš neopoziv stav kada je reč o prijemu Zapadnog Balkana. U suprotnom, naša neposredna susedstva će oblikovati drugi", upozorio je Jean Claude Juncker u godišnjem govoru o stanju u EU, njegovom četvrtom i ujedno poslednjem.

Osvrćući se na dalje proširenje, Junker je ocenio da je Evropa šireći granice EU ujedno "izvozila stabilnost". Za predsednika Evropske komisije proširenje je uspešna priča jer je time EU uspela da "pomiri evropsku istoriju i geografiju".

Govoreći o stanju u Evropskoj uniji, Juncker je izneo niz predloga kako bi ova zajednica trebala izgledati u budućnosti.

Među glavnim predlozima je ukidanje promene zimskog, odnosno letnjeg vremena na satovima u Evropi. Predsednik Evropske komisije je naglasio da će ostati na zemljama članicama da nezavisno odluče da li će njihovi građani živeti u letnjoj ili zimskoj zoni, ali je istakao da proces odlučivanja treba da bude okončan pre evropskih izbora.

Drugi Junckerov predlog se odnosni na način kako EU donosi odluke. Njegova zamisao jeste da postoje određena pitanja oko kojih nije neophodan jednoglasan stav, zato je izašao sa idejom da se usvoji odlučivanje sa kvalifikovanom većinom.

Nezaobilazno poglavlje u Junckerovom govoru bio je Brexit. On je ponovio da briselske institucije poštuju odluku Velike Britanije da napusti EU, ali da i dalje duboko žale zbog te odluke.

Juncker: 'Želimo pronaći kreativno rešenje koje sprečava čvrstu granicu u Severnoj Irskoj' (Foto: protest pristalica i protivnika Brexita, London, septembar 2018)
Juncker: 'Želimo pronaći kreativno rešenje koje sprečava čvrstu granicu u Severnoj Irskoj' (Foto: protest pristalica i protivnika Brexita, London, septembar 2018)

On je britanskim liderima poručio da "shvate da neko ko napušta Uniju ne može imati ravnopravan položaj kao i država članica i, naravno, nije deo jedinstvenog tržišta". On je istovremeno obećao da Irska neće ispaštati zbog odlaska susedne Velike Britanije.

"Želimo pronaći kreativno rešenje koje sprečava čvrstu granicu u Severnoj Irskoj. Ali, mi ćemo biti jednako otvoreni ako britanska vlada odstupa od svojih odgovornosti iz Sporazuma na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta ili Sporazum na Veliki petak iz 1998. Severnoj Irskoj je dao široku autonomiju u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, a Republici Irskoj mogućnost da, u skladu sa Sporazumom, iznosi svoje stavove i predloge vezano za ovaj entitet i ostrvo; op.a). Nije Evropska unija nego Brexit onaj koji rizikuje da granica u Severnoj Irskoj postane vidljivija", upozorio je predsednik Evropske komisije.

Juncker je na čelu Evropske komisije od 2014 godine. U maju naredne godine će biti održani evropski izbori i potom će se odabrati nova struktura u Evropskoj komisiji kao izvršnom organu EU, kao i novi saziv Evropskog parlamenta. Ove institucije imaju petogodišnji mandat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG