Dostupni linkovi

Julija Timošenko prekinula štrajk glađu


Nemački lekar specijalista Lutz Harms rekao je medijima da je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko prekinula 9. maja štrajk glađu, nakon skoro tri nedelje.

Dodao je da nbi njen oporavak od iscrpljenosti mogao da potraje i mesec dana.
Bivša predvodnica "Narandžaste revolucije" prebačena je u sredu iz zatvora u bolnicu u Harkovu, zbog zdravstvenih problema, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Danas je Julija Timošenko prebačena iz zatvorske ustanove u bolnicu. Prilikom transfera, zatvorenica nije iznela nikakvu primedbu. Prema lekarima, njeno zdravstveno stanje nije se pogoršalo poslednjih dana”, navodi se u saopštenju.

Timošenko je štrajkovala glađu od 20.aprila u znak protesta zbog, kako je navela, maltretiranja u zatvoru.

Lutz Harms
Lutz Harms
Ćerka Julije Timošenko, Evgenija, saopštila je 8. maja da je njena majka prihvatila da bude smeštena u lokalnu bolnicu, pod uslovom da je u njoj leči Harms.

Bivša 51-godišnja premijerka izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bila na čelu vlade.

Nemačka vodi najglasniju kampanju podrške Timošenkovoj i već je slala lekare da je pregledaju. Nemačka i mnoge druge zapadne zemlje smatraju da je jedna od vođa opozicije u zatvoru zbog političkih motiva.

Bivša premijerka poriče optužbe, za koje kaže da su deo kampanje predsednika Viktora Janukoviča, njenog dugogodišnjeg protivnika koji ju je s malom razlikom pobedio na predsedničkim izborima 2010.

Janukovič tvrdi da nema veze sa njenim slučajem i da je istraga protiv nje pokrenuta u okviru borbe protiv korupcije.

Ukrajina je 8. maja odložila održavanje samita Centralne i Istočne Evrope koji se trebao održati 11. i 12. maja na Jalti, nakon što su predsednici osam zemlaja otkazali učešće, izražavajući na taj način protest zbog tretmana Julije Timošenko.

Zbog istog slučaja sve više zemalja EU najavljuje da će bojkotovati Evropsko prvenstvo u fudbalu čiji se deo utakmica održava u Ukrajini, a deo u Poljskoj.

Harkov je jedan od gradova u kojem su planirane utakmice EURO 2012.
XS
SM
MD
LG