Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstava na albanskom posle tri decenije


Jugoslovenski dramski teatar
Večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu jedna prava regionalna predstava - gostuje makedonski ansambl na albanskom jeziku iz Skoplja, i to prvi put posle pune tri decenije.

Reditelj je Dino Mustafić iz Sarajeva a u ekipi su i dramaturg sa Kosova i scenograf iz Hrvatske. Ova ekipa se okupila oko “Generala mrtve vojske”, dela čuvenog albanskog pisca Ismaila Kadarea. Premijera je bila početkom septembra u Skoplju. A gostovanje je u okviru Balkanskog samita Inicijative mladih koji je okupio 400 mladih aktivista za ljudska prava u glavnom gradu Srbije.

Dino Mustafić komentariše činjenicu da će se večeras, posle punih 30 godina, čuti predstava iz Makedonije na albanskom jeziku u jednom beogradskom pozorištu:

“To je kuriozitet ovog gostovanja koje je u tom smislu zaista istorijsko, već samim tim što je prošlo toliko vremena od gostovanja jedne albanske predstave iz Makedonije. Moram reći da je to nešto što je mene, u jednu ruku, obradovalo, a sa druge strane me je i jako rastužilo. Znamo da smo do juče živeli zajedno na jednom kulturnom prostoru u kome je i albanski jezik bio deo naše kulture i domovine.”


Dino Mustafić
Dino Mustafić koji je puno puta gostovao sa svojim predstavama u JDP-u objašnjava zašto se odlučio baš za ovaj tekst velikog albanskog pisca:

“Ja sam taj roman, još od srednjoškolskih dana pa do ovog iščitavanja i studioznog bavljenja njime, smatrao jednim izrazitim antiranim romanom. Romanom koji, zapravo, govori o potrebi da padne taj refren ubijanja i smrti, ali i ujedno ponavljanja svega onoga što dovodi do konflikta, nesporazuma i izolacija, a to su predrasude, nepoznavanje drugoga, različitoga.Mislim da je upravo to razlog, nakon naše bliske prošlosti i nakon poziva Teatra narodnosti iz Skoplja – Albanske drame, da se ja opredelim za ovaj roman.”

RAZBIJANJE BALKANSKIH ZIDOVA

Glavnu mušku ulogu, generala koji postepeno shvata besmisao rata, igra glumac Bajruš Mijaku:

“To je ponosni general koji dolazi sa namerom da vrati kosti svojih najboljih vojnika i oficira i koji se, na kraju vraća potpuno razočaran ,pošto je izbliza video sve zločine što su oni učinili kao vojnici i kao okupatori."

Predstava iz Skoplja u Beograd dolazi u okviru projekta Inicijative mladih za ljudska prava. Naime, Beogradski samit je okupio ovog vikenda 400 mladih iz regiona i sveta. Maja Stojanović direktorka Inicijative mladih o tome zašto se organizator odlučio baš za ovu albansku predstavu:

“Prvi razlog je zato što je to ansambl koji 30 godina nije dolazio u Beograd, predstava je na albanskom jeziku, što je u Beogradu retko da se čuje u beogradskim institucijama. Drugi razlog je što sama predstava ima regionalni karakter a nama je bitno da na samitu mladih pokažemo na koji sve način mogu mladi u regionu da saradjuju.”

Direktor JDP Branko Cvejić kaže da je uobičajena praksa ovog teatra da ugosti predstave iz regiona:

“Mi saradjujemo sa svim pozorištima, pogotovu, da kažem tu modrenu reč, iz regiona. I to je jedno normalno gostovanje. Mi smo srećni kad neko hoće da dodje sa novom predstavom, kad ima šta da prikaže našoj publici.”


Inicijativa mladih nastavlja svoju misiju razbijanja balkanskih zidova. Da li je sledeći korak gostovanje albanskog pozorišta iz Pristine? Zašto da ne, odgovorila je Maja Stojanović:

“Ja se nadam da će već naredne godine biti prilika da dovedemo i ansambl iz Prištine koji će moći da gostuje u Beogradu."
XS
SM
MD
LG