Dostupni linkovi

Klinton će ohrabriti Beograd da razgovara sa Prištinom


Tim Judah, novinar
Državna sekretarka Hillary Clinton posetom Sarajevu počinje balkansku turneju. U Beogradu će se sutra sastati sa predsednikom i šefom diplomatije, Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Analitičari predviđaju da će dve glavne teme razgovora u Beogradu biti format i sadržaj dijaloga Beograd-Priština i podrška odmrzavanju evropskih integracija Srbije. O tome govori ugledni britanski publicista Tim Judah.

RSE: Šta će biti u fokusu razgovara sekretarke Klinton?

Judah: U fokusu će pre svega biti ohrabrivanje Srbije da sa Prištinom počne dijalog o praktičnim pitanjima. Drugo, diskutovaće se i o Bosni. Tu bi se, prema mojoj proceni, mogli čuti izvesni tonovi neodobravanja Tadićevog odlaska u Bosnu da podrži Milorada Dodika. U najmanju ruku, izvesno je da njegova podrška Dodikovoj kampanji nije naišla na podršku među balkanskim posmatračima s one strane Atlantika, što pokazuju izjave gospodina Daniela Serwera, koji ima uticaj u Vašingtonu. Tadićeva podrška Dodiku zaista je poslala veoma negativnu poruku Washingtonu.
Ne verujem da se može govoriti o bilo kakvom pritisku na Holandiju. Clintonova će verovatno poslati prijateljski intoniranu poruku da Vašington smatra da bi podrška Holandije bila dobrodošla - kaže Judha

RSE: Smatrate da će sekretarka Clinton to Tadiću otvoreno zameriti?

Judah: Ne mogu, razume se, znati da li će mu to tako otvoreno reći, ali je sasvim sigurno da joj je skrenuta pažnja na taj Tadićev potez i stoga ne bih bio iznenađen ako bi otvorila to pitanje.

RSE: Kad su u pitanju razgovori između Beograda i Prištine, očekujete li i tu neslaganja između Beograda i Washingtona?

Judah: Da, biće neslaganja zato što Beograd, na ovaj ili onaj način, želi da razgovara o statusu, a to pitanje, što se Amerikanaca i najznačajnijih evropskih zemalja tiče, nije na dnevnom redu jer ga smatraju zatvorenim. Oni žele dijalog o praktičnim pitanjima. Meni se, međutim, čini da će mnogo veći problem od ovoga biti izborna godina na Kosovu, a kasnije i u Srbiji, a u izbornoj godini je veoma teško činiti ustupke. Sad imamo predizbornu kampanju na Kosovu, a lako se može zamisliti da će šest meseci nakon izbora na Kosovu početi izborni ciklus u Srbiji, što će doneti velike teškoće.

RSE: U Srbiji postoje očekivanja da će sekretarka Clinton izvršiti uticaj, pa možda i izvestan pritisak na Holandiju da podrži srpsku kandidaturu. Jeli su takva očekivanja realna ili nerealna?

Judah: Ne verujem da se može govoriti o bilo kakvom pritisku na Holandiju. Clintonova će verovatno poslati prijateljski intoniranu poruku da Vašington smatra da bi podrška Holandije bila dobrodošla i da je vreme da se Srbiji pomogne da napravi korak dalje na putu ka Evropskoj uniji.

RSE: Kolika je verovatnoća da to može imati ikakvog efekta na odluku Holandije?

Judah: To je teško reći jer se radi o vrlo delikatnom pitanju. Prošle nedelje se dogodilo nešto vrlo interesantno. Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele je u suštini pozvao Holandiju da da zeleno svetlo da se Srbija pomeri za jednu fazu više. Činilo se, medjutim, da neki poslanici nisu pokazali raspoloženje da prihvate taj predlog i to zato što dolazi spolja. Dakle, ako pozivi i apeli stižu od spoljašnjih igrača, moglo bi se lako desiti da izazovu bumerang reakciju, neku vrstu holandskog inata, ako hoćete.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG