Dostupni linkovi

Klinton će ohrabriti Beograd da razgovara sa Prištinom


Tim Judah, novinar
Tim Judah, novinar
Državna sekretarka Hillary Clinton posetom Sarajevu počinje balkansku turneju. U Beogradu će se sutra sastati sa predsednikom i šefom diplomatije, Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Analitičari predviđaju da će dve glavne teme razgovora u Beogradu biti format i sadržaj dijaloga Beograd-Priština i podrška odmrzavanju evropskih integracija Srbije. O tome govori ugledni britanski publicista Tim Judah.

RSE: Šta će biti u fokusu razgovara sekretarke Klinton?

Judah: U fokusu će pre svega biti ohrabrivanje Srbije da sa Prištinom počne dijalog o praktičnim pitanjima. Drugo, diskutovaće se i o Bosni. Tu bi se, prema mojoj proceni, mogli čuti izvesni tonovi neodobravanja Tadićevog odlaska u Bosnu da podrži Milorada Dodika. U najmanju ruku, izvesno je da njegova podrška Dodikovoj kampanji nije naišla na podršku među balkanskim posmatračima s one strane Atlantika, što pokazuju izjave gospodina Daniela Serwera, koji ima uticaj u Vašingtonu. Tadićeva podrška Dodiku zaista je poslala veoma negativnu poruku Washingtonu.
Ne verujem da se može govoriti o bilo kakvom pritisku na Holandiju. Clintonova će verovatno poslati prijateljski intoniranu poruku da Vašington smatra da bi podrška Holandije bila dobrodošla - kaže Judha

RSE: Smatrate da će sekretarka Clinton to Tadiću otvoreno zameriti?

Judah: Ne mogu, razume se, znati da li će mu to tako otvoreno reći, ali je sasvim sigurno da joj je skrenuta pažnja na taj Tadićev potez i stoga ne bih bio iznenađen ako bi otvorila to pitanje.

RSE: Kad su u pitanju razgovori između Beograda i Prištine, očekujete li i tu neslaganja između Beograda i Washingtona?

Judah: Da, biće neslaganja zato što Beograd, na ovaj ili onaj način, želi da razgovara o statusu, a to pitanje, što se Amerikanaca i najznačajnijih evropskih zemalja tiče, nije na dnevnom redu jer ga smatraju zatvorenim. Oni žele dijalog o praktičnim pitanjima. Meni se, međutim, čini da će mnogo veći problem od ovoga biti izborna godina na Kosovu, a kasnije i u Srbiji, a u izbornoj godini je veoma teško činiti ustupke. Sad imamo predizbornu kampanju na Kosovu, a lako se može zamisliti da će šest meseci nakon izbora na Kosovu početi izborni ciklus u Srbiji, što će doneti velike teškoće.

RSE: U Srbiji postoje očekivanja da će sekretarka Clinton izvršiti uticaj, pa možda i izvestan pritisak na Holandiju da podrži srpsku kandidaturu. Jeli su takva očekivanja realna ili nerealna?

Judah: Ne verujem da se može govoriti o bilo kakvom pritisku na Holandiju. Clintonova će verovatno poslati prijateljski intoniranu poruku da Vašington smatra da bi podrška Holandije bila dobrodošla i da je vreme da se Srbiji pomogne da napravi korak dalje na putu ka Evropskoj uniji.

RSE: Kolika je verovatnoća da to može imati ikakvog efekta na odluku Holandije?

Judah: To je teško reći jer se radi o vrlo delikatnom pitanju. Prošle nedelje se dogodilo nešto vrlo interesantno. Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele je u suštini pozvao Holandiju da da zeleno svetlo da se Srbija pomeri za jednu fazu više. Činilo se, medjutim, da neki poslanici nisu pokazali raspoloženje da prihvate taj predlog i to zato što dolazi spolja. Dakle, ako pozivi i apeli stižu od spoljašnjih igrača, moglo bi se lako desiti da izazovu bumerang reakciju, neku vrstu holandskog inata, ako hoćete.
XS
SM
MD
LG