Dostupni linkovi

Hilari Klinton započinje balkansku turneju


Američka državna sekretarka Hilari Klinton, Aman , 16. septembar 2010.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton, Aman , 16. septembar 2010.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton, dolaskom u Sarajevo u ponedjeljak navečer, započinje svoju kratku Balkansku turneju u okviru koje će posetiti još Beograd i Prištinu.

Kako je ranije najavljeno, državna sekretarka SAD doputovaće u Beograd u utorak u poslepodnevnim satima, a balkansku turneju završiće posetom Prištini u sredu, 13. oktobra.

Stručnjaci smatraju da je poseta državne sekretarke SAD u ovom osetljivom trenutku za sve tri zemlje, zapravo, znači podršku na regionalnoj stabilizaciji i evropskom putu.

Nakon kratke posete Balkanu, Klinton odlazi u Brisel gde će se sastati sa liderima EU.

Bosna i Hercegovina: Dženana Halimović

Pripreme za dolazak Hilari Klinton su u toku, ali se o detaljima malo zna.. Za sada je izvjesno da će se sastati s članovima bivšeg, ali i novog saziva Predsjedništva BiH, odnosno Bakirom Izetbegovićem. Također je planiran i sastanak s Visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Iako nema potvrde Klintonova bi se u Sarajevu trebala sastati i sa političkim liderima iz oba entiteta.

Kalkulacije oko tema razgovora su uveliko prisutne, no zvaničnih najava još nema.

Sudeći prema onome što je medijima prenio zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg, poruka s kojim se dolazi jeste najprije efikasno formiranje vlasti i definisanje strategije oko napretka BiH u evroatlanskim integracijama.

U kom pravcu će se kretati posjeta Hilari Klinton može se naslutiti i iz nedavnog sastanka koji je imala sa šeficom diplomatije EU Ketrin Ešton, gdje je postignuta saglasnost između ostalog da se poslije izbora političarima u BiH stavi do znanja da Briselu i Vašingtonu pokažu da su spremni da sami naprave pomake na putu ka evroatlantskim integracijama.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton, Vašington, 28. septembar 2010.
.
Srbija: Nebojša Grabež

Klinton u utorak stiže u Beograd.

Glavna poruka šefice Stejt departmenta, prema očekivanjima analitičara, trebalo bi da bude ohrabrivanje dijaloga Beograda i Prištine i podrška približavanju Srbije Evropi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, susret Klintonove sa Borisom Tadićem planiran je nekoliko sati nakon njenog dolska u Beograd nakon čega bi trebalo da počne plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Mediji u Srbiji navode da je moguć i susret Klinton sa predstavnicima nevladinog sektora i civilnog društva.

Kao i prilikom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu, u maju prošle godine, i sada bi trebalo očekivati najveće moguće mere bezbednosti.

Kosovo: Amra Zejneli

Kako prenose prištinski mediji, Policija Kosova je obavila sve pripreme povodom posete Klintonove Prištini u sredu.

Tokom boravka u Prištini, Klintonova će se sastati sa vršiocem dužnosti Predsednika Jakupom Krasnićijem, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih sposlova, Skenderom Hisenijem.

Američka državna sekretarka posetiti će i novoformiranu opštinu Gračanica sa većinskim srpskim stanovništvom.

Kako mediji prenose, poseta Klinton se smatra podsticajem za dijalog o praktičnim pitanjima između Kosova i Srbije, ali i kao potvrda stava SAD da status i teritorijalni integritet nisu teme razgovora.
XS
SM
MD
LG