Dostupni linkovi

Jovović: Između Srbije i Crne Gore prolazni nesporazumi


Igor Jovović, foto: Savo Prelević
Igor Jovović, foto: Savo Prelević
Ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je povratak srpskog ambasadora Zorana Lutovca u Podgoricu dobar znak, i da očekuje da će dve zemlje uskoro početi da rešavaju sva sporna pitanja.

„Očito da je poslednjih nedelja za nas iz Crne Gore nenadano došlo do novih komplikacija u odnosima, ali verujem da su u pitanju prolazni problemi. Sam dolazak srpskog ambasadora u Podgoricu, nakon par nedelja konsultacija u Beogradu, nagoveštava pozitivan trend i da ćemo se svakako u najskorije vreme vratiti na normalnu komunikaciju i rešavanju pitanja koja su od suštinskog značaja za građane obe države“, ocenio je Jovović.

Sredinom januara, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora Srbije u Podgorici na konsultacije u Beograd, a povodom odluke crnogorske vlasti da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom.

Ministarstvo je tada uputilo oštar demarš predstavniku Vlade Crne Gore u Beogradu povodom odluke Podgorice dodajući da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom “narušava regionalnu stabilnost”.

Lutovac se u Crnu Goru vratio pre dva dana.

Ovo nije prvi put da na inicijativu Srbije dolazi do problema u diplomatskoj komunikaciji na liniji Beograd – Podgorica.

U oktobru 2008. godine, kada je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, Srbija je tadašnju crnogorsku ambasadorku Anku Vojvodić proglasila nepoželjnom osobom. Ona se u Beograd nije vratila, a od 16. oktobra, novi crnogorski ambasador u Beogradu je Igor Jovović.

******
Pročitajte i ovo:
Beograd "spušta loptu", iz Podgorice oštre poruke
Ambasadorka Crne Gore proglašena "personom non grata"
Treba li Crna Gora priznati Kosovo?
XS
SM
MD
LG