Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Treba li Crna Gora priznati Kosovo?


Najnoviji Most Radija Slobodna Evropa bavi se vrućom temom crnogorske političke scene - priznanjem Kosova. Sagovornici su dva lidera političkih partija u Crnoj Gori: Miodrag Živković, predsednik Liberalne partije, i Predrag Popović, predsednik Narodne stranke.

Bilo je reči o tome dokle će se Crna Gora ponašati neutralno, da li je izjava ministra unutrašnjih poslova da će Crna Gora priznati nove kosovske pasoše prvi korak ka priznanju Kosova, da li bi priznanje Kosova destabilizovalo Crnu Goru s obzirom da se najavljuju protesti crnogorskih Srba ukoliko dođe do priznanja, kako bi Srbija reagovala na to priznanje, kao i o tome da li bi eventualno uzdržavanje od priznanja usporilo prijem Crne Gore u Evropsku uniju.

Omer Karabeg: Gospodine Popoviću, da li Crna Gora treba da prizna Kosovo?

Mislim da je neophodno da Crna Gora zadrži svoju sadašnju poziciju, odnosno da se nikako ne pridruži onim zemljama koje su nepravno priznale samoproglašenu Republiku Kosovo...

Predrag Popović: Ne. Mi smo već dva puta podnosili rezoluciju Skupštini Crne Gore u kojoj smo tražili da se Crna Gora pridruži onim zemljama koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije i napore Rusije na očuvanju međunarodnog poretka. Dakle, nema nikakve dileme kakav je stav Narodne stranke. Mislim da je neophodno da Crna Gora zadrži svoju sadašnju poziciju, odnosno da se nikako ne pridruži onim zemljama koje su nepravno priznale samoproglašenu Repubilku Kosovo.

Omer Karabeg: Znači, vaš je stav da Crna Gora ni u jednoj situaciji, ni pod kojim okolnostima ne treba da prizna Kosovo?

Predrag Popović: Tako je. Bilo bi to višestruko negativno po Crnu Goru, prije svega po njenu unutrašnju stabilnost, po naše tradicionalne istorijske veze sa Srbijom i, ono što je jako važno, to bi negativno uticalo na regionalnu stabilnost. Bojim se ponovnog otvaranja Pandorine kutije. Poznato je na šta je ličio ovaj prostor devedesetih godina kada je počelo rasturanje one bivše Jugoslavije.

Crna Gora treba da vodi računa o tome da zadrži dobre odnose sa Srbijom, i da, ako dođe do priznanja, nikada to ne uradi iza leđa nego u komunikaciji sa Srbijom...

Miodrag Živković: O tome da li će Crna Gora priznati Kosovo odlučiće, nažalost, oni koji su odlučivali o našim sudbinama svih ovih 20 godina jer je Crna Gora jedina zemlja u ovom regionu u kojoj se od devedestih nije promijenila vlast. Ja se u jednoj stvari slažem sa gospodinom Popovićem, a to je da je nezvisnost Kosova pravni nonsens i nevjerovatan presedan. Velike sile, kad to kažem mislim na one najznačajnije zemlje u međunarodnoj zajednici, odlučile su da Kosovo bude nezavisno, ali da to bude presedan, a ne da postane praksa jer bi to ugrozilo integritet nekih velikih evropskih zemalja koje imaju slične probleme kao što je problem Kosova. Ja sam više puta rekao da, ako Kosovo treba da se prizna, Crna Gora treba da bude među posljednjim zemljama koje će to da urade. Crna Gora treba da vodi računa o tome da zadrži dobre odnose sa Srbijom, i da, ako dođe do priznanja, nikada to ne uradi iza leđa nego u komunikaciji sa Srbijom.

Omer Karabeg
: Gospodine Popoviću, da li bi priznanje Kosova, ukoliko do njega dođe, ugrozilo stabilnost Crne Gore? Da li bi došlo do masovnih protesta građana Crne Gore koji su se deklarisali kao Srbi?

Predrag Popović: Ne mislim da je to pitanje o kojem treba da se izjašnjavaju samo Srbi u Crnoj Gori. To je pitanje svih građana Crne Gore. Ne mislim da ta tema tangira samo one građane u Crnoj Gori koji se u nacionalnom smislu izjašnjavaju kao Srbi. I veliki broj građana, koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, dijeli naša uvjerenja. U to smo se uvjerili prilikom prikupljanja potpisa za rezoluciji u kojoj se traži da Crna Gora poštuje teritorijalni integritet Srbije. To pitanje sada zlupotrebljava jedna politička grupacija u Crnoj Gori nastojeći da na njemu profitira. Ta grupacija stalno govori da ona jedina zastupa interese Srba u Crnoj Gori i da govori u ime svih Srba, mada nju podržava, možda, četvrtina birača koji se izjašnjavaju kao Srbi. A što se tiče vašeg pitanja da li bi priznanje Kosova uticalo na političku stabilnost u Crnoj Gori - naravno da bi. Da li će biti protesta - vjerujem da hoće.

Sumnjam da bi protesti mogli nešto da promijene ako se vlast Crne Gore odluči da prizna Kosovo...

Sumnjam, međutim, da bi ti protesti mogli nešto da promijene ako se vlast Crne Gore odluči da prizna Kosovo. Da se odmah razumijemo, nema Narodna stranka ništa protiv protesta, ali oni ne bi smjeli ličiti na onaj miting koji je organizovan u Podgorici odmah nakon samoproglašenja Kosova kao nezavisne države. Ja sam govorio na tom skupu u ime Narodne stranke i slušajući šta su sve izricali pojedini govornici, posebno na račun aktuelnog rukovodstva u Srbiji, rekao sam da sa njima više nikada neću ucestovati ni na jednom mitingu. Poruke koje se čuju sa takvih skupova, a koje su slične onima koje smo imali prilike da čujemo na mitingu Srpske radikalne stranke povodom hapšenje Radovana Karadžića, ne mogu da promijene stav vladajuće garniture u Crnoj Gori. One mogu samo da iskompromituju one građane koji dijele isto uvjerenje - to jeste da Crna Gora ne treba da prizna Kosovo.

Ukoliko bi do priznanja Kosova došlo u takvoj atmosferi vrlo teško bismo ostvarili nacionalno i građansko pomirenje na čemu posebno insistira Narodna stranka. Ali čini mi se da se nešto mijenja o čemu govori i ovaj detalj sa jedne od posljednjih sjednica Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore kojoj sam prisustvovao. Na naše insistiranje da se na dnevni red Odbora stavi rezolucija o nepriznavanju Kosova predstavnik Demokratske partije socijalista gospodin Božidar Vuksanović je rekao da to ne bi bilo dobro, da mi, možda, želimo da politički profitiramo na toj temi, da Crnu Goru ne bi trebalo opterećivati tim pitanjem. Ja sam odmah rekao da će Narodna stranka povući svoju rezoluciju ukoliko je stav zvanične Crne Gore da se neće izjašnjavati o tom pitanju. Mislim da posljednji događaji ukazuju na to i pored, s jedne strane, insistiranja pojedinih stranaka da Crna Gora prizna Kosovo i, s druge strane, grlatih i ratobornih poruka u smislu - neka priznaju, ako smiju. Dakle, neka Crna Gora ostane neutralna, to će očuvati njenu unutrašnju stabilnost i otvoriti perspektivu za neke nove političke odnose u Crnoj Gori. Slažem se, međutim, sa onim što je rekao gospodin Živković, da mi u krajnjoj liniji, nažalost, nećemo o tome odlučivati, kao što o mnogim stvarima mali nikada nisu odlučivali, nego su velike sile zauzimale svoje stavove, a mali su se na kraju s tim morali pomiriti. Sila Boga ne moli, što bi narod rekao.

Omer Karabeg: Gospodine Živkoviću, po vama, da li bi priznanje Kosova ugrozilo stabilnost Crne Gore?

Mi u Crnoj Gori imamo jednu političku stranku, to je Srpska narodna stranka koja je plagijat i minijatura Srpske radikalne stranke. Ti momci su osnovali stranku i misle da politički profitiraju barjačeći nacionalizmom u Crnoj Gori...

Miodrag Živković: Mislim da o nekim ozbiljnjim pomjeranjima na ovom prostoru ne treba više razmišljati. Pazite, mi u Crnoj Gori imamo jednu političku stranku, to je Srpska narodna stranka na čelu s gospodom Mandićem i Danilovićem, koja je plagijat i minijatura Srpske radikalne stranke. Ti momci su osnovali stranku i misle da politički profitiraju barjačeći nacionalizmom u Crnoj Gori. Privukli su na svoju stranu desetak posto nacionalista i time u najvećoj mogućoj mjeri relaksirali ovu vlast. Ja često kažem - ako je Demokratska partija socijalista nešto dobro za sebe uradila onda je to što je proizvela nacionalizam koji na crnogorskoj političkoj sceni demonstrira Srpska narodna stranka. Oni kao da žele da ova vlast prizna Kosovo samo da bi iz toga izvukli politički profit. Dakle, može li biti protesta - može. Da li će se oni organizovati proteste isključivo zbog političkog profita - hoće. Ni zbog čega drugog, vjerujte. Da li će ti protesti imati neke posljedice - apsolutno sam siguran da neće. Neće ovđe biti nestabilnosti zbog tog pitanja kako god se ono riješilo.

Omer Karabeg: Kako tumačite izjavu premijera Mila Đukanovića da će Crna Gora, kad je reč o priznavanju Kosova, slediti spoljnopolitičko stanovište Evropske unije?

Predrag Popović, predsednik Narodne stranke

Predrag Popović: Evropska unija nema zvaničan stav upravo zbog toga što nije bilo potpunog saglasja svih zemalja članica Evropske unije po tom pitanju, pa je odlučeno da se to prepusti zemaljama članicama. Prema tome, ako kažete - mi ćemo slijediti stav naših saveznika, odnosno Evropske unije, to znači da se to pitanje praktično prolongira do trenutka kada bi eventualno došlo do potpunog saglasja unutar Evropske unije po pitanju nezavisnosti Kosova. To je bio vrlo vješt manevar gospodina Đukanovića - on, s jedne strane, šalje poruku Albancima: “Dobro, mi ćemo priznati fakticitet, a fakticitet je da sada vi preuzimate sve poluge vlasti na Kosovu“, a, s druge strane. poručuje Srbima: “Mi nećemo ništa uraditi dok se stav oko priznavanja Kosova ne izbalansira i ne bude potpunog konsenzusa unutar Evropske unije“. Mislim da u tom smislu treba posmatrati izjavu aktuelnog premijera.

Miodrag Živković: Mislim da je potpuno jasno da Evropska unija kao institucija nema jedinstven stav. Izjavu gospodina Đukanovića treba tumačiti tako da će Crna Gora do daljnjeg ostati neutralna. Međutim, Crna Gora će se u određenom trenutku prikloniti željama, htijenjima i zahtjevima velikih sila. Ova vlast će vjerovatno biti spremna da to uradi i prije zemalja koje to sada odbijaju da učine.

Omer Karabeg: Kako bi reagovala Srbija, ako bi Crna Gora priznala Kosovo? Da li bi zaoštrila odnose sa Crnom Gorom?

Srbija je rob kosovskog mita, dok je Crna Gora rob mita o čojstvu, junaštvu i poštenju...

Miodrag Živković: Ja vjerujem da ne bi, ako bi se Crna Gora pametno ponašala. To ni u kom slučaju ne bi trebalo uraditi Srbiji iza leđa. Čim stignu zahtjevi od velikih sila, crnogorska diplomatija treba da odmah kontaktira zvanični Beograd i otvori to pitanje. Može doći do zahlađenja u zvaničnim odnosima, ali mislim da ono ne može biti dugotrajno i mislim da neće biti nekih ozbiljnih posljedica. Dodaću nešto o čemu veoma često razmišljam otkako je problem Kosova postao tako značajan. Srbija je rob kosovskog mita, dok je Crna Gora rob mita o čojstvu, junaštvu i poštenju. Srbija je sada na putu da definitivno riješi taj problem. Volio da se taj problem riješi na zadovoljstvo Srbije i čitavog regiona, ali teško je i pomisliti da je tako nešto realno. A kada će Crna Gora riješiti svoj problem, osloboditi se mita o čojstvu, junaštvu i poštenju, vjerujte da ja u ovom trenutku ne znam. Mislim da Crna Gora, opsjednuta tim mitom, živi izolovana i zarobljena u svojoj nepromjenljivosti i proći će još dosta vremena dok se ona ne suprotstavi tom mitu. A dok god Crna Gora to ne učini, a jedini način je demistifikacija, mi ćemo biti ovakvi kakvi jesmo - nažalost, veoma loši.

Predrag Popović: Podsjetio bih na nedavni susret ministara spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, gospode Jeremića i Roćena. Sudeći po njihovom izjavama taj susret je protekao u izuzetno prijateljskoj atmosferi. Gospodin Jeremić je zahvalio na suzdržanosti Crne Gore, kada je riječ o priznanju Kosova, i naglasio je da su odnosi Crne Gore i Srbije onakvi kakvi treba da budu. Dakle, Srbija cijeni to što se Crna Gora za sada ne izjašnjava. Kako će se Srbija ponijeti prema eventualnom priznanju Kosova od strane Crne Gore, kada se to i ako desi, dobrim dijelom će zavisiti od ponašanja Crne Gore. U svakom slučaju, to će uticati na pogoršanje odnosa, tu nema nikakve sumnje, bez obzira što, možda, te posljedice neće biti onakve kakve su mogle biti da je to Crna Gora odmah uradila. Crna Gora je mala država.

Ako Srbija ne može svoju ljutnju na oštriji način da iskaže prema velikim silama, bojim se da će prema manjima njena ljutnja biti mnogo, mnogo veća...

Ako Srbija ne može svoju ljutnju na oštriji način da iskaže prema velikim silama, bojim se da će prema manjima njena ljutnja biti mnogo, mnogo veća. O tome treba da vode računa ovi koji danas upravljaju Crnom Gorom. Zato kažem da je važna suzdržanost. Ne treba da se izjašnjavaju o tom pitanju, niko ih ne vuče za jezik. Ako već neće da daju podršku Srbiji na očuvanju njenog integriteta, onda neka se ne izjašnjavaju, neka se ne svrstaju u red onih zemalja koje su priznale Kosovo ili će to uraditi u bliskoj budućnosti.

Omer Karabeg: Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović izjavio je da će Crna Gora prihvatiti nove kosovske pasoše čije je izdavanje počelo ovih dana. Da li je to, ipak, nekakav prvi korak ka priznavanju Kosova s obzirom da je Srbija stavila do znanja da neće priznati te pasoše?

Ja bih se mogao složiti s vama. Prihvatanje novih kosovskih pasoša od strane Crne Gore bilo bi neka vrsta prećutnog priznanja. Razumije se, to ne bi bilo ništa zvanično...

Miodrag Živković: Ja bih se mogao složiti sa vama - to bi bila neka vrsta prećutnog priznanja. Razumije se, to ne bi bilo ništa zvanično. Pazite, ovđe, na ovim prostorima sve je bilo mogućno. I kada su bili najzategnutiji odnosi među državama u regionu putovalo se i sa pasošima i sa ličnim kartama. To se tolerisalo. Očigledno, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore razmišlja na taj način. Međutim, vremena su se promijenila. Kosovski pašos je ozbiljna stvar i na njega se ne može gledati kao na presedane koje sam pomenuo. Nijesam siguran da se je ministar unutrašnjih poslova konsultovao prije nego što je dao tu izjavu i da u tome ima podršku aktuelne vlasti Crne Gore. No, hajde da sačekajmo, pa da vidimo šta će se desiti.

Samo priznavanje pašoša bez de iure priznanja ne znači ništa...

Predrag Popović: Stvar treba posmatrati u širem kontekstu. Ako te pasoše priznaje UNMIK, koji po Rezuliciji 1244 ima vlast na Kosovu i Metohiji, teško da će ijedna zemlja u okruženju reći: “Mi nećemo da priznamo te pasoše i nećemo dozvoliti građanima Kosova i Metohije da s tim pasošima prelaze našu granicu“. U tom kontekstu ja razumijem delikatnost sadašnje situacije u kojoj se Crna Gora našla kada su pasoši u pitanju. Odnos Srbije prema tim pasošima je duga stvar, iako je i Srbija malo ublažila svoj stav. Prvo se rekli da će te pašoše maltene oduzimati, a kasnije su taj stav revidirali i rekli da će na te pasoše Srbija reagovati udaranjem svojih pečata na graničnim prelazima. Samo priznavanje pašoša bez de iure priznanja ne znači ništa. Sve dok Crna Gora eksplicitno ne prizna nezavisnost Kosova, ovaj potez treba posmatrati kao dio političke prakse i iz njega ne treba izvlačiti zaključak da se radi o priznanju.

Omer Karabeg: Ako bi Crna Gora zbog dobrih odnosa sa Srbijom, zbog prijateljstva sa Srbijom odlučila da ne prizna Kosovo, mislite li da bi to imalo posledice na priključivanje Crne Gore Evropskoj uniji?

Miodrag Živković, predsednik Liberalne partije

Miodrag Živković: U ovom trenutku je teško dati odgovor na takvo hipotetičko pitanje. Sve dok ne postoji jedinstvo unutar Evropske unije o statusu Kosova, mislim da Crna Gora ne bi trebalo da ima ozbiljnije posljedice zbog svoje neutralnosti. Postoji pritisak određenih zemalja, ali i razumijevanje za specifičnu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora zbog istorijskih veza i zajedničkog života sa Srbijom. Ali, ukoliko se dogodi da sve zemlje Evropske unije, ili 90 posto njenih clanica, priznaju Kosovo, Crna Gora bi mogla da ima posljedice ukoliko i ona ne bi to učinila.

Ja zaista ne znam zašto se Crna Gora ne bi našla u grupi zemalja kao što su, recimo, Kipar, Španija i niz drugih članica Evropske unije koje kažu da nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu...

Predrag Popović: Ne vjerujem da će uslov za prijem Crne Gore u Evropsku uniju biti priznanje Kosova. Uostalom, zvaničnici Unije su rekli da ni Srbiju neće opterećivati tim pitanjem na njenom putu ka Evropskoj uniji. Uniji je očigledno veoma važno da se cijeli taj prostor integriše, da sve to uđe u njen sastav kako bi se kroz to uključenje relativizovali svi problemi. Ima jedna stvar na koju posebno treba obratiti pažnju. Srbija sada nastoji da se to pitanje nađe pred Međunarodnim sudom pravde. Ukoliko uspije u tome i ukoliko taj sud odluči onako kako bi morao odlučiti ako se bude poštovalo međunarodno pravo, to će onda još više iskomplikovati stvari.

To bi relaksiralo i poziciju Crne Gore i njenoj vlasti otvorilo mogućnost da elegantno zaobiđe to pitanje kada već ne želi da se Crna Gora svrsta u red zemalja koje priznaju teritorijalni integritet Srbije. Ja zaista ne znam zašto se Crna Gora ne bi našla u grupi zemalja kao što su, recimo, Kipar, Španija i niz drugih članica Evropske unije koje kažu da nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu. No, i činjenicu da se vlast Crne Gore za sada ne izjašnjavaju o tom pitanju treba uvažiti.

Omer Karabeg: Ukoliko bi Crna Gora u dužem vremenu zadržala svoju neutralnost i čak, možda, u jednom trenutku rekla da neće priznati Kosovo, mislite li vi da bi to zaoštrilo odnose sa Kosovom i dovelo do problema unutar Crne Gore zbog albanske manjine koja postoji u Crnoj Gori?

Miodrag Živković: Svaka odluka ima svoje posljedice. Postoji cijena priznanja, kao što postoji i cijena neutralnosti. Naravno da bi bile posljedice kada bi Crna Gora odlučila da ne prizna Kosovo. Navukla bi, vjerovatno, bijes Kosova, a što se tiče Albanaca u Crnoj Gori, tu bi moglo biti nezadovoljstva, mada ne u onom stepenu kakvo bi bilo u slučaju suprotne odluke. To, međutim, apsolutno ne bi poremetilo stabilnost Crne Gore.

Omer Karabeg: Gospodine Popoviću, mislite li vi da bi odluka Crne Gore da ne prizna Kosovo zaoštrila odnose sa Kosovom?

Predrag Popović: Mislim da ne, bar ne u bitnom. Kao što se da zaključiti iz izjave ministra unutrašnjih poslova o priznavanju pasoša, Crna Gora neće praviti nikakve probleme u komunikaciji s Kosovom, ona će, dakle, de facto priznati tu nezavisnost, što znači da bi i nezadovoljstvo Kosova prema Crnoj Gori, ukoliko ona ostane neutralna, u najvećoj mogućoj mjeri bilo relativizovano. S druge strane, ne bi došlo do remećenja odnosa sa Srbijom. Mnogo bi negativnije posljedice bile kada bi se Crna Gora priklonila zemljama koje su priznale Kosovo nego kada bi ostala neutralna.

Omer Karabeg: I na kraju, u zaključku - da li mislite li da će Crna Gora u konačnici priznati Kosovo?

U ovom trenutku ne znam kada će se to desiti, ali mislim da će Crna Gora priznati Kosovo. Mislim da Crna Gora neće odoljeti pritisku velikih sila...

Miodrag Živković: Mislim da hoće. U ovom trenutku je nemoguće reći kada će se to desiti, ali mislim da hoće. Mislim da Crna Gora neće odoljeti pritisku velikih sila. Ne želim da kažem da će to biti ucjena za ulazak u Evropsku uniju, ali pritiska će svakako biti i Crna Gora će u određenom trenutku to i uraditi.

Predrag Popović: Ne bih volio da tako bude, ali bojim se da će na kraju to i uraditi. Ipak, zadržavam nadu da će Crna Gora ostati pri sadašnjem stavu.

  • 16x9 Image

    Omer Karabeg

    Novinar RSE od osnivanja Balkanskog servisa. Marta 1994. pokrenuo emisiju "Most" s namerom da uspostavlja ratom pokidane veze između ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Dobitnik je nagrade "Jug Grizelj" Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) i nagrade "Erhard Busek" Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO).

XS
SM
MD
LG