Dostupni linkovi

Jovović o presudi Mugoši mlađem: Pravda nije zadovoljena


Mihailo Jovović
Mihailo Jovović
Nakon tri godine od incidenta između gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, njegovog sina Miljana i novinara nezavisnog dnevnika “Vijesti” donesena je prvostepena presuda prema kojoj je Miljan Mugoša osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci i dvije godine uslovno. Urednik "Vijesti" Mihailo Jovović oslobođen optužbe da je povrijedio gradonačelnikovog vozača Dragana Radonjića. Branilac Mugoše je najavio žalbu na presudu, a uredništvo "Vijesti" očekuje sprovođenje istrage protiv onih koji su falsifikovali činjenice protiv urednika Jovovića.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda, sin gradonačelnika Podgorice Miljan Mugoša je osuđen na šest mjeseci zatvora dvije godine uslovno zbog nanošenja teške tjelesne povrede uredniku dnevnog lista "Vijesti" Mihajlu Jovoviću u incidentu koji se dogodio u avgustu 2009 godine. To znači da će Miljan Mugoša odrobijati šest mjeseci ukoliko u naredne dvije godine ponovi isto djelo. Istom presudom sud je oslobodio optužbe urednika Mihaila Jovovića da je u istom incidentu povrijedio gradonačelnikovog vozača Dragana radonjića. Podsjetimo prije tri godine novinari dnevnog lista "Vijesti" su pokušali da fotografišu nepropisno parkirano vozilo gradonačelnika Miomira Mugoše u veoma prometnoj ulici u Podgorici, kada su fotoreporter Boris Pejović i urednik "Vijesti" Mihajlo Jovović napadnuti od strane gradonačelnika i njegovog sina Miljana Mugoše, pri čemu je Jovoviću od udarca pukla bubna opna zbog čega je završio u bolnici.

Prema tvrdnjama novinara Miljan Mugoša je tokom incidenta izvadio i pištolj, koji policija nikada nije pronašla, a tužilaštvo je osim Miljana Mugoše optužilo i urednika "Vijesti" Mihajla Jovovića da je navodno nanio povredu gradonačelnikovom vozaču Draganu Radonjiću.

Sud je odbacio optužbe protiv urednika Jovovića, a Miljan Mugoša je na posljednjem pretresu promjenio iskaz i nakon skoro tri godine negiranja priznao da je nanio težak udarac Jovoviću. Mugošin branilac advokat Nebojša Maraš će ipak uputiti žalbu na osuđujuću presudu.

"Poslije Miljanovog priznanja bilo je za očekivati da bude donesena osuđujuća presuda. Nezadovoljan sam presudom utoliko što sud nije prihvatio da je povreda nanesena u prekoračenju nužne odbrane i biće uložena žalba u tom pravcu", najavio je Maraš.

Lutovac: Klasična montaža

Urednik "Vijesti" Mihajlo Jovović je ocjenio da pravda ipak nije zadovoljena jer postoje mnogi koji su opstruirali istragu i iznosili neistine kako bi Jovoviću otežali poziciju u procesu protiv napadača gradonačelnika Mugoše i njegovog sina.
Miljan Mugoša sa advokatima, 23. jul 2012.
Miljan Mugoša sa advokatima, 23. jul 2012.

"Nijesam kriv, da li bi trebalo da budem zahvalan zato što su me oslobodili za nešto za šta nijesam kriv? Presuda koja je danas donesena je pokazala ko je 3 godine lagao, a ko je govorio istinu. Očekujem sada da država pokrene postupak protiv svih ovih osoba jer pravda nije zadovoljena", ističe Jovović.

Jovovićevi zastupnici advokati Branislav Lutovac i Goran Rodić su nakon saopštene osuđujuće presude protiv Miljana Mugoše i oslobađajuće protiv Jovovića ocijenili da je protiv njihovog branjenika vođen montiran proces.

"Što se tiče gospodina Jovovića presuda je pogodak u srce pravde. Dakle, to je bila klasična montaža. Što se tiče presude u odnosu na Miljana Mugošu sud je tačno utvrdio da je kriv. Uslovna osuda za ovakva djela gdje je došlo do rapture bubne opne nije uobičajena. Sud je mogao da ublažavanjem kazne minimuma od 6 mjeseci izrekne 3 mjeseca zatvora. To je uobičajeno u sudskoj praksi", smatra Jovovićev advokat Branislav Lutovac.

"Ostaje gorak okus i poslije ove presude jer ova presuda naravno ne rješava činjenicu da zbog novinarskog izvještavanja o nepropisno parkiranom vozilu zloupotrebom lokalnog moćnika možete doći do toga da novinari dobijaju, šamare, teške tjelesne povrede, da se na njh poteže pištolj i da se zloupotrebom istog takvog čovjeka aktiviraju institucije sistema koje su evo već tri godine u montiranom procesu držale našeg branjenika", kaže advokat Goran Rodić.

Direktor dnevnog lista "Vijesti" Željko Ivanović je saopštio da redakcija osjeća određeno olakšanje jer su se pokazale neistinim konstrukcije da je urednik Jovović bilo koga napao, već je utvrđeno da je bio žrtva napada. Ivanović je rekao da su prethodne tri godine pokazale kakvi su uslovi za rad novinara i kakve su institucije.

"Logično je očekivati da ako se nešto mijenja nakon ovakve presude odmah zasjeda Tužilački savjet i preispita odgovornost vrha tužilačke organizacije, da odmah zasjeda Ljekarska komora i odmah utvrdi ogovornost ljekara koji su učestvovali u falsifikovanju činjenica i pripremi optužnice protiv Mihaila Jovovića i da zasjeda GO vladajuće koalicije koji bi se pozabavili njihovim "uglednim" članom Miomirom Mugošom koji je, kako je i presuda pokazala prije 3 godine potpuno izmislio i isfalsifikovao događaj", rekao je Ivanović.
XS
SM
MD
LG