Dostupni linkovi

Gradonačelnikov sin ipak priznao napad na urednika Vijesti


Miljan Mugoša
Miljan Mugoša
Priznanje sina gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, Miljana, koji je nakon pune tri godine na suđenju priznao da je udario urednika Vijesti Mihaila Jovovića, koji je nakon toga zbog probijene bubne opne završio na operacionom stolu, prema mišljenju advokata oštećenog Jovovića predstavlja ključni momenat u ovom procesu.

"Jer je prvooptuženi Miljan Mugoša u cjelini priznao krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Do sada je od uviđaja pa do istrage negirao da je nanio tešku tjelesnu povredu Jovoviću. Nasuprot tome, od prvog iskaza do danas moj klijent je ostao dosljedan i nije promijenio niti jednu jedinu riječ u svojoj odbrani. Na naše pitanje zašto je u istrazi govorio jedno a danas priznaje drugo on je rekao da su mu tako govorili njegovi pravni savjetnici. Prvi koji ga je ranije branio da negira, a drugi koji ga sada brani da kaže istinu."

Nebojša Maraš, advokat Miljana Mugoše, kaže da će slijediti želje svoga klijenta.

"Priznao je da je počinio krivično delo jer je odlučio da se brani istinom. Sa spekta branioca to možda i nije najpragmatičnije jer postoji prostor da se on možda na efikasniji način brani ali to je njegova lična odluka i ja ću da je poštujem", navodi Maraš.

Reagujući na tvrdnje Miljana Mugoše da u startu nije govorio istinu po savjetu tadašnjeg
advokata, njegov bivši zastupnik, podgorički advokat Zoran Vukčević u izjavi za Radio Slobodna Evropa kategorično demantuje da mu je ikada sugerisao da ne kaže istinu.

"U pitanju je klijent koji je moj porodični prijatelj. Sa njim sam jedan jedini put bio u sudu, kod sudije Golubovića, istražnog sudije. Znam da smo po izlasku imali kontakt sa novinarima koji su ga čekali i znam da sam mu sugerisao da izrazi žaljenje zbog tog nemilog događaja za koji sam mislio da pripada, taj savjet da pripada jednom intelektualcu, jednom ozbiljnom i vaspitanom momku. To je bila moja sugestija i nje se sjećam. Ove u smislu kako je to juče rečeno apsolutno ne. Ali ako misli da mu je to od pomoći i sam događaj neka prebaci na mene ja ću ga prihvatiti. Nijesam sugerisao klijentu da laže, ne njemu, nego ja ne znam u mom životu da sam nekome tako nešto sugerisao. Ali ponavljam - ako hoće neka i događaj prebaci na mene, nikakav problem", kaže Vukčević.

Bez kazne za promjenu iskaza

Kako god bilo, priznanje Miljana Mugoše koji nakon tri godine kaže da je udario Mihajla Jovovića jer je urednik Vijesti prema njegovim tvrdnjama bio agresivan, garantuje osudu.

Advokat Mihajla Jovovića, Zoran Lutovac je, međutim, ubijeđen da je priznanje sračunato kako bi Mugoša izbjegao zatvor i dobio uslovnu kaznu.

Mihailo Jovović
Mihailo Jovović
"S obzirom na kvalifikaciju djela i na njegovo priznanje ja sam 100 posto siguran da će on izbjeći zatvorsku kaznu i da će sudija primijeniti institut uslovne osude", navodi Lutovac.

Zbog činjenice da tri godine nije govorio istinu, pojašnjava advokat Lutovac, Miljan Mugoša ne može odgovarati.

"Kada je u pitanju iznošenje odbrane okrivljenog zakon mu omogućava da se brani na način na koji on smatra da je to cjelishodno. Znači, on može i da ne govori istinu", kaže Lutovac.

I urednik Vijesti Mihajlo Jovović za Radio Slobodna Evropa kaže da kod Mugoše ne prepoznaje kajanje već isključivo namjeru da izbjegne zatvorsku kaznu.

Jovović, koga tužilaštvo tereti da je i sam sporne večeri vozaču gradonačelnika Podgorice navodno nanio lakšu povredu kaže da se neće smiriti dok kompletna istina ne izađe na vidjelo:

"Neću odustati ni nakon ovog postupka, kako god da se završi. Ja ću od državnih institucija tražiti da se utvrdi ko je učestvovao u prikrivanju dokaza protiv Miljana Mugoše a ko je učestvovao u podmetanju dokaza protiv mene."

Do napada na ekipu Vijesti došlo je u avgustu 2009 godine kada je fotereporter tog dnevnika pokušao da fotografiše nepropisno parkirano vozilo gradonačelnika Miomira Mugoše koji je sa sinom sjedio u obližnjem lokalu.

Gradonačelnik Podgorice koga Jovović i fotoreporter terete da je zadao sprone udarce dobio je samo prekršajnu kaznu.

Ekipa Vijesti tvrdi i da je sa lica mjesta nestao pištolj koji je gradonačelnikov sin navodno držao uperen u urednika Jovovića.

Tužilaštvo je od samog početka teretilo urednika Vijesti, tvrdeći da je nanio teške tjelesne povrede gradonačelnikovom vozaču koji je takođe bio na licu mjesta. Brojna vještačenja su, međutim, negirala tvrdnje da je Jovović podigao ruku na vozača Miomira Mugoše.

Suđenje će biti nastavljeno početkom juna kada će svjedočiti gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša .
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG