Dostupni linkovi

Slišković: Stanišić i Simatović su kontrolisali specijalne jedinice


Jovica Stanišic i Franko Simatović na suđenju u Hagu. Arhivska fotografija
Jovica Stanišic i Franko Simatović na suđenju u Hagu. Arhivska fotografija
Goran Jungvirth

Na haškom suđenju bivšim srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišicu i Franku Simatoviću svjedočio je kao svjedok optužbe Dejan Slišković, bivši pripadnik raznih specijalnih jedinica, između ostalih i zloglasnih Crvenih beretki, te Arkanovih tigrova.

Slišković, bivši prvak Srbije u džudu, bez zaštitnih mjera koje traži većina svjedoka insajdera, optužio je Stanišica i Simatovića za zapovijedanje specijalnim jedinicama izvan Srbije, odnosno u Hrvatskoj i BiH.

Kao svjedok Tužiteljstva Slišković je posebno opisao kako su Stanišić i njegov zamjenik Simatović 1994. i 1995. s Petrove Gore u Hrvatskoj zapovijedali Crvenim beretkama koje se tereti za brojne zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Na Petrovu Goru svjedok je stigao krajem rujna 1994. godine iz Lipovačke šume kod Beograda, zajedno sa dugačkim konvojom Jedinice za antiteroristička dejstva kojem su se priključili i Arkanovci, za koje je ustvrdio da su bili pod istim zapovjedništvom srbijanskih obavještajaca.

Nije znao kud idu, a jedan od časnika Jedinice za specijalne operacije dao mu je slikoviti opis akcije koja ih očekuju:
’Da li vi znate gde idete?’ Mi smo odgovorili sa ne, a on je rekao: ’Ja vam to ne mogu reći, ali vratićete se u crnim kesama kući’


„Žika Crnogorac je ušao i pitao nas je: ’Da li vi znate gde idete?’ Mi smo odgovorili sa ne, a on je rekao: ’Ja vam to ne mogu reći, ali vratićete se u crnim kesama kući.’ Priključivala su se sa dve strane vozila. U jednom autobusu, koji je bio iza nas, bili su Srpska dobrovoljačka garda, a i ostala vozila artiljerije su nam se priključila. Ta borbena vozila su pripadala Jedinici za antiteroristička dejstva MUP-a Srbije.“

Simatovića i Stanišića, koje Haški sud tereti za zapovjednu odgovornost i logističko pomaganje paravojnih formacija van Srbije u ratnim operacijama, svjedok je označio kao glavne zapovjednike nad specijalnim jedinicama, kao i nad operacijom Pauk kojom se u zapadnoj BiH 1994. Fikret Abdić pomoću Crvenih beretki vratio na vlast u Velikoj Kladuši, od kuda su ga prethodno potjerale snage Armije BiH.

Operaciju je na terenu, između ostalih, provodio i Milorad Ulemek zvan Legija, koji trenutno služi kaznu za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića:

„Po onome što sam čuo, a i vidi se u načinu razgovora da je Ulemek Milorad bio podređeni Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.“

Nadgledanje radioveze

Svjedok insajder je na Petrovoj Gori bio zadužen za osiguranje objekta u kojem su bili smješteni Stanišić i Simatović, gdje su primali razne istaknute političke i vojne vođe srbijanskih ratnih operacija.

Više puta je tamo vidio vođu srpske pobune u Hrvatskoj Milana Martića, vođu muslimana zapadne Bosne Fikreta Abdića, te zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, s kojim je i progovorio koju riječ prije nego je otišao na sastanak s optuženima:

„Stajao sam sa Njegošem. Mladić je prišao do nas i rekao je: ’Šta vas dvojica radite u civilnoj garderobi?’ Na to sam mu rekao, tada nisam znao o kome se radi:’ Daj, debeli, gledaj svoja posla!’“

Radovan Karadžić i Željko Ražnatović Arkan 1995. godine
Nakon završetka operacije u zapadnoj Bosni Slišković je 1995. napustio Crvene beretke na vlastiti zahtjev, zbog psihičkih opterećenja koje je trpio dijelom i zbog kazni dugotrajnog stražarenja, što je loše podnio.

Prešao je u 72. specijalnu padobransku brigadu Vojske Jugoslavije, od kuda je, prema vlastitim riječima, izbačen upravo jer je prethodno bio u Jedinici za antiteroristička dejstva. Poslije toga je stupio u Arkanovu gardu i do kraja 1995. boravio u njihovoj bazi u Klisi i Erdutu.

Boraveći u Arkanovim snagama, svjedok je također dobio utisak kako su i one podređene tajnim policijskim službama vođenim od strane Stanišića:

„Po načinu komunikacije između Legije i našeg štaba vidi se da im je Milorad Ulemek bio podređen. Način isplate dnevnica u specifičnim kovertama koje su bile samo na ova dva mesta, zatim korištenje dugog automatskog naoružanja prilikom čuvanja štaba Stranke srpskog jedinstva ili Srpske dobrovoljačke garde u Beogradu.“

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala osporiti vjerodostojnost Sliškovića čak i čudnim zahtjevom da stavi crvenu beretku na svoju glavu kako bi se provjerilo je li mu ona odgovara, što je svjedok bez problema i napravio. Obrana je također ustvrdila kako su brojne jedinice nosile beretku, a ne samo Crvene beretke.

Uz to, timovi obrane su pokušali osporiti bilo kakvu ulogu srbijanske tajne policije i njezinih čelnika u operaciji Pauk tvrdeći da je optuženi Stanišić na Petrovoj Gori samo nadgledao radioveze.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Slišković: Stanišić i Simatović su kontrolisali specijalne jedinice
Višegrad - grad u kome se ne priča o zločinima
Osuđeni zločinci ne mogu glasati
Broj stradale djece u ratu u BiH još uvijek nepoznat
Zaplenjeni Mladićevi dnevnici koristan dokaz za mnoga suđenja
Ko je odgovoran što Mladić još nije uhapšen

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG