Dostupni linkovi

Divjak iz kućnog pritvora prozvao Komšića i Izetbegovića


Druženje sa čika Jovom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00
Direktan link


Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, iz kućnog pritvora u Beču, prozvao je dvojicu članova Predsjedništva BiH zbog tolerisanja javnih napada na njega.

"Dodik je do sad pet puta rekao da sam ratni zločinac, a niko, dal ste čuli, niko, ni Izetbegović, ni Komšić, da se suprotstavio tome. Ćute, zato što njima odgovara na tim stolicama. To je problem. Oni su problem. Čolak radi ono što mu kaže neko drugi, treći", rekao je Divjak.

Divjak, koji se od marta nalazi u kućnom pritvoru u Beču, u petak popodne se putem video linka družio sa Sarajlijama, među kojim su bile brojne poznate javne ličnosti.

Grupa francuskih intelektualaca poslala je u utorak pismo Bariši Čolaku, u kojem traže da on povuče zahtjev za ekstradiciju generala Divjaka.

U pismu se navodi da “Tužiteljstvo iz Beograda pripisuje Divjaku, bez ikakvih dokaza, odgovornost za ubijene u Dobrovoljačkoj ulici za vrijeme dogovorenog povlačenja jedne kolone JNA, 3. maja 1992. godine".

Pismo su, među ostalim, potpisali i Antoine Garapon, sudija i generalni sekretar Institut des Hautes Études sur la Justice, Florence Hartmann, autor, bivši izvještač sa Balkana i bivša savjetnica tužiteljice MKS za bivšu Jugoslaviju i MKS za Ruandu, Louis Joinet, bivši nezavisni pravni ekspert pri UN, i druge ličnosti iz francuskog javnog života.

Bivši zamjenik komandanta BiH Armije zadržan je u Austriji, sada već duže od tri mjeseca, i čeka odluku suda koji treba da se izjasni o zahtjevu Srbije za izručenje, jer ga Beograd smatra odgovornim za stradanje JNA vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.
XS
SM
MD
LG