Dostupni linkovi

Josipović će se susresti s cijelim državnim vrhom


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović od srijede je u trodnevnoj posjeti Njemačkoj, gdje će se susresti sa cijelim državnim vrhom. Posjeta se odvija u sjeni paketa s prijetećim pismom i ručnom bombom koji je stigao u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu. Pošiljatelj nije poznat, a Josipović kaže kako je riječ o ekstremistima.

Susreti na najvišoj političkoj razini, snažna ekipa biznismena koja će s njemačkim partnerima dogovarati nove poslove, susret sa iseljenim Hrvatima i – naravno – nezaobilazna posjeta koncertu Berlinske filharmonije – to je u nakraćim crtama plan trodnevnog boravka predsjednika Josipovića i suradnika u Njemačkoj.

Analitičari u činjenici da će se Josipović susresti i sa njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom, predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom i saveznom kancelarkom Angelom Merkel vide znak snažne njemačke potpore hrvatskoj borbi protiv korupcije i radu na stabilizaciji jugoistoka Europe, kao i skorom hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

Josipović o bombi: Tu se očito radi o ekstremistima kojima demokratske vrijednosti ne znače ništa, i zato sasvim sigurno oni hrvatskom društvu ne znače ništa.
Paket sa pismom u kojem se prijeti predsjedniku Josipoviću zbog normalizacije odnosa sa Srbijom i ručnom bombom koji je stigao na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu neće omesti posjetu, iako će mjere sigurnosti biti pojačane.

„Naravno da idem u Njemačku,“ kazao je novinarima hrvatski predsjednik Josipović.

„Ta vrsta prijetnji niti može niti smije pokolebati bilo koga tko radi za svoju zemlju da obavi svoj posao onako kako treba. Tu se očito radi o ekstremistima kojima demokratske vrijednosti ne znače ništa, i zato sasvim sigurno oni hrvatskom društvu ne znače ništa“, kazao je on.

Iako se upravo intenziviranje dijaloga sa Srbijom izrijekom apostrofira u prijetećem pismu, Josipović misli da je to tek jedan od povoda.

Bomba protiv europske Hrvatske

Odmah se počelo nagađati tko stoji iza paketa s prijetećim pismom i ručnom bombom. Neki su u inicijalima HF, kojima je pismo potpisano, prepoznali navodne hrvatske ekstremističke organizacije, drugi pretpostavljaju da je riječ o izoliranom amateru, a treći pak u cijeloj priči prepoznaju rukopis UDB-e, koja želi stvoriti dojam da hrvatsko ekstremističko podzemlje još postoji.
Bundestag u Berlinu

“To nije bomba protiv Ive Josipovića, nego borba protiv europske Hrvatske,”
kazao je odmah potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin, dodavši kako je prijetnja uperena protiv reguliranja odnosa sa Srbijom, protiv onih koji ne žele živjeti u svađi sa susjedima i ne žele tolerirati ratni zločin.

Vojno-sigurnosni analitičar Fran Višnar za RSE kaže kako se najvjerojatnije radi o amateru, jer pravi teroristi prvo pucaju, a onda se oglašavaju.

“Oni koji su to poslali računali su da neće doći do eksplozije, jer bomba nije imala satni mehanizam ni posebni detonator. Nije bila bomba iznenađenja. Bila je zapravo politička bomba, jer je uz nju išla i popratna poruka – jedan primitivan i čak nesuvisao tekst”, kazao je Višnar.

Novinar “Večernjeg lista” i povjesničar Zvonimir Despot ima pak svoje tumačenje paketa s prijetećim pismom i ručnom bombom.

“Odmah se optužilo famoznu hrvatsku radikalnu desnicu koja prijeti Ivi Josipoviću. Iz ove sadašnje perspective i prema informacijama kojima raspolažem, to nema veze ni sa kakvom desnicom. Ja bih rekao da je to poznati rukopis UDB-e još iz vremena Jugoslavije”,
ocjenjuje Despot.

On to povezuje sa traženjem njemačkih vlasti da razgovaraju sa bivšim pripadnicima jugoslavenske tajne službe, koju se povezuje sa oko 70 nerazjašnjenih ubojstava pripadnika hrvatske emigracije u sedamdesetim i osamdesetim godinama u Njemačkoj, na što sa hrvatske strane još nema odgovora.

Josipovića će uz stanardni program u Mainzu dočekati i prosvjedi izvanparlamentarne Hrvatske čiste stranke prava, koja inače osuđuje slanje paketa sa prijetećim pismom i ručnom bombom.

Čulić o Josipoviću

Novinar Marinko Čulić u komentaru za Tportal ovako piše o predsjedniku Hrvatske:

Svi vrednuju Josipovića na skali odlučan - neodlučan, odrješit - plah… ukratko, živa - kuhana noga, što smatram pogrešnim. U najmanju ruku, tome treba dodati još jednu razlikovnu skalu, a ona se kreće u sljedećim rasponima: jasno - nejasno, uređeno - kaotično, predvidivo - nepredvidivo...

Cijeli komentar možete pročitati
OVDJE.
XS
SM
MD
LG