Dostupni linkovi

Josipović vs. Pupovac: Verbalni rat se nastavlja


Ivo Josipović i Milorad Pupovac
Ivo Josipović i Milorad Pupovac
Iako je zastupnik talijanske manjine i već 15 godina najvjerniji Pupovčev saveznik Furio Radin pozvao na prekid javnih polemika i razgovor na kojem bi se sve riješilo u sat vremena, verbalni rat predjednika Ive Josipovića i najpoznatijeg čelnika srpske manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca se nastavlja.

Josipović je u četvrtak primio dva izaslanstva hrvatskih Srba koji su osuli drvlje i kamenje na Pupovca.

Pupovac nakon kratke izjave pred neki dan po običaju ignorira hrvatske medije, nego je za jedan srpski dnevni list kazao kako Josipovićeve optužbe na njegov račun o financijskim malverzacijama mogu proizvesti dodatne animozitete prema Srbima u uvjetima sve veće neimaštine i financijskih teškoća.

Utoliko je – kaže Pupovac - "predsjednikov napad na nas štetan i može dovesti u pitanje ispunjavanje obaveza Hrvatske sadržanih u monitoringu pred pristupanje Europskoj uniji". Također, proizva ga zbog navodnog „skretanja udesno“.

Josipović mu nije ostao dužan i u petak je u posebnom priopćenju kazao kako Pupovac očito zbog svojih privatnih problema želi tužakati Hrvatsku Europskoj uniji, a svoju poziciju izjednačiti sa pozicijom manjina u Hrvatskoj, zaboravljajući da su najteže optužbe na njegov račun došle upravo iz redova – srpske manjine.

Na optužbu o „skretanju udesno“, Josipović odgovara kako ta optužba dolazi od osobe koja je dva mandata bila koalicijski partner u desnim vladama, a i faktografski ne stoji jer je – stoji u priopćenju – Josipović uz Mesića najčešće na komemoracijama žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Srpski tjednik „Novosti“ optužio je Josipovića da želi politi benzinom i zapaliti sve što postoji na manjinskoj informativnoj sceni, samo zato jer mu smetaju tekstovi u „Novostima“.

Što je pozadina sukoba

Ocjene analitičara o ovom sukobu nisu jednoglasne. Komentirajući ove rasprave, politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako su one na svjetlo dana iznijele važne probleme, ali ne polemički već u svađi, a u svađi su motivi važniji od argumenata.

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski
„Dakle, sada su motivi u prvom planu i oni zamračuju pravi problem, a pravi problem je veoma važan i svodi se na pitanje može li se manjinska prava štititi drugačije no na način – i tu je predsjednik Josipović potpuno u pravu – koji se zove etno-biznis. To je ključno pitanje pred kojim se sada nalazimo i ono neće nestati, nego će se reciklirati. Pojavljuju se stari lisci koji od toga žive 20 godina kao Furio Radin koji smiruju atmosferu upravo zato da bi se etno-biznis mogao nastaviti. Pojavljuju se s jedne strane radikalni hrvatski nacionalisti koji uživaju u tome da je Pupovac dobio javnu pljusku, i pojavljuju se s druge strane dijelom srpski nacionalisti koji bi htjeli preuzeti funkciju Pupovca. To je sadašnja situacija“, ocjenjuje Žarko Puhovski.

Politički analitičar mlađe generacije Višeslav Raos kazaom je pak medijima kako Josipović ovakvim sastancima na kojima nema i Pupovca, samo produbljuje raskol i slabi srpsku nacionalnu manjinu.

„Predsjednik mora biti predsjednik svih građana i ne bi se smio svrstavati i unositi razdor. On ovim uplitanjem jasno preferira jednu stranu protiv druge i zanemaruje svoju ustavnu ulogu“, tvrdi Raos.

Kakav se rezultat može očekivati od ove konfrontacije, pitali smo profesora Puhovskog.

„Po mom sudu, perspektiva je ta da će konačno jedna važna stvar doći do izražaja, a to je pravo Srpkinja i Srba u Hrvatskoj da žive u pluralističkim uvjetima, dakle da ne budu naprosto sudbinski vezani uz Pupovca i njegovu ekipu“, kaže Puhovski.

Naime, kada se govori o tome da su primjerice Veljko Džakula ili izvanparlamentarne Srpska narodna stranka irelevantni, onda se ponaša na način koji je demokratski nedopustiv, upozorava naš sugovornik.

„Zamislite, na primjer, da premijer Milanović kaže nekom novinaru ili novinarki da s njime ili s njom neće razgovarati zato što su prethodno razgovarali npr. sa Ružom Tomašić koja zastupa marginalnu hrvatsku poziciju. Svi bi rekli da je Milanović totalitaran! Kada se to kaže u okviru jedne etničke manjine, onda se smatra normalnim da se demokracija tumači po načelu 'pobjednik nosi sve'. To će sad sigurno prestati, i to je dobra stvar, a svađe su kao i obično loša stvar pa makar imale i neke dobre posljedice“, zaključuje Puhovski.
XS
SM
MD
LG