Dostupni linkovi

Josipović vs Pupovac: Poziv na prestanak javne polemike


Ivo Josipović i Milorad Pupovac
Ivo Josipović i Milorad Pupovac
Ne smiruju se tenzije na relaciji predsjednik Ivo Josipović – jedan od najistaknutijih čelnika hrvatskih Srba Milorad Pupovac. Dugogodišnji Pupovčev saveznik, zastupnik talijanske manjine Furio Radin pozvao je na prestanak polemike i razgovor njih trojice iza zatvorenih vrata koji će – tvrdi Radin – riješiti sve nesuglasice.

„Srpska je manjinska scena na neki način okovana monopolom koji imaju Milorad Pupovac, njegov stranka i njegova krovna nevladina organizacija Srpsko narodno vijeće (SNV),“ ponovio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u kontekstu svoje polemike s Pupovcem, a primjer za to mu je i nedavna nazočnost Veljka Džakule u Kninu na obljetnici „Oluje“, što je popraćeno oštrom kritikom iz Pupovčevog kruga.

„To je možda vrh jedne piramide, jer ja evo već dugo vremena vidim da srpska manjinska politička scena nije na neki način prirodno formirana, da tu gospodin Pupovac ima posebnu ulogu – i zbog izbornog zakonodavstva, i zbog financiranja, i zbog činjenice da su sredstva koja se daju SNV-u uglavnom usmjerena prema onima koje odredi gospodin Pupovac.“

Josipović je još jednom zanijekao da je povod njegovoj reakciji pisanje srpskog tjednika „Novosti“ o njegovom navodnom financijskom interesu u aferi „Zamp“ i pogodovanju izvjesnom Hrvoju Vojkoviću.

„Cijeli ovaj naš spor koji je nastao gospodin Pupovac želi svesti na osobnu razinu, pa tumači da sam ja reagirao na neku priču iz „Novosti“, dakle novina koje imaju parsto primjeraka naklade. Dakle, to bi bio potpuni nerazmjer i ja mislim da gospodin Pupovac potcjenjuje i mene i hrvatsku javnost. To nije razlog, razlog je upravo u monopolu na političkoj sceni i u tome da srpska nacionalna manjina može i mora imati određenu dozu pluralizma“, istaknuo je Josipović.

Opći interes

U Srpskom narodnom vijeću i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci daju punu potporu Pupovcu, i u otvorenom pismu potpore prozivaju Josipovića zbog – citiramo – „razbijanja“ njihove stranke i nevladine udruge.

Pupovac je dobio potporu sa neočekivane strane. Bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor odbija Josipovićeve optužbe da je Pupovac reketario sve Vlade, pa i njenu, i kaže da se sve radilo po sporazumu što ga je Pupovac potpisao još 2007. godine sa njenim prethodnikom Ivom Sanaderom.

„I nikada niti jedan zahtjev u razgovoru na sastancima koalicije – jer tamo smo razgovarali o realizaciji programa Vlade – nisam doživljavala kao reketarenje“, kazala je Kosor.
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor

Dugogodišnji Pupovčev vjerni saveznik, zastupnik talijanske manjine Furio Radin, procijenio je da je ova oštra polemika kontraproduktivna, i predložio Josipoviću da primi na razgovor njega i Pupovca.

„I u roku od sat vremena mi ćemo riješiti sve probleme, jer dobra volja itekako da postoji. Znači, dosta sa polemikom i bavimo se važnijim pitanjima, a ne pitanjima koja možda više nikoga i ne zanimaju“, rekao je Radin.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik za RSE kaže kako je javnost nužan element demokracije, a da su i Josipovićeve optužbe o povlaštenom položaju Pupovca, i optužbe „Novosti“ o Josipovićevom pogodovanju Vojkoviću pitanja od javnog interesa.

„Taj zahtjev da se polemiku makne sa naslovnih stranica s jedne je strane u redu, ali sa druge strane - to su sve stvari od općeg interesa, od interesa za sve nas jer se sve to financira i našim novcem. Bilo bi daleko pametnije da se to razriješi na jedan pristojan način, ali neće! Jer, kako će se Josipović maknuti od Vojkovića, kako će se Pupovac maknuti od državne kase, kako će se Radin maknuti sa državne kase?" kaže Pecnik.

Pecnik kaže i kako u cijeloj toj konstelaciji nije nevažno niti da je Pupovac bio vrlo blizak sa bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, dok je Džakula još prije izbora u Srbiji javno podržao Tomislava Nikolića, pa sada može biti neka vrsta „linka“ Zagreba i Beograda.
XS
SM
MD
LG