Dostupni linkovi

Josipović u Tuzli: Od članstva Hrvatske u EU profitiraće i susjedi


Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske u utorak je nakon Brčkog posjetio Tuzlu gdje su ga dočekali načelnik Tuzle Jasmin Imamović i kantonalni premijer Sead Čaušević. Predsjednik Josipović imao je i jednosatni sastanak s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanskog kantona i hrvatskim gospodarstvenicima te je na Univerzitetu u Tuzli nazočio potpisivanju Aneksa sporazuma o suradnji između Univerziteta Tuzla i Sveučilišta Zagreb.

Tijekom posjete Tuzli Ivo Josipović obišao je gradske znamenitosti, odao je počast poginuloj mladosti na tuzlanskoj Kapiji te s Gvardijanom Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mariom Divkovićem i predsjednikom HKD Napredak Nikolom Čičom obišao gradilište Kulturnog centra „Sveti Franjo“ kojeg franjevci grade najvećim dijelom uz pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednik Josipović obećao je dalju pomoć u izgradnji kulturnog centra „Sveti Franjo“ te pozvao i općinske i državne institucije da se uključe u pomoć ovom projektu.

„Tuzla je prelijep grad, grad bogate povijesti. Upoznat sam s kulturnim znamenitostima, ali i gospodarskim mogućnostima. S gradskim ocima smo razgovarali o onome što hrvatsko članstvo u EU nudi susjedima, posebno BiH. Ja sam uvjeren da će od našeg članstva profitirati ne samo Hrvatska već i susjedi i siguran sam da će i Tuzla u tom kontekstu imati puno bolje izglede i mogućnosti nego je to bilo do sada“, rekao je Josipović i izrazio nadu da će i BiH što prije postati članicom EU.

On je rekao da je najvažnija gospodarska suradnja dvije susjedne zemlje koje su jedna s drugom duboko povezane.

„Ovdje je zato s nama i Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore kojemu su dobro poznate želje hrvatskih poduzetnika da u BiH ojačaju svoje poslovne pozicije“, rekao je Josipović.

Odličan primjer europske suradnje

Također, dodao je da cijela njegova posjeta BiH nije vezana samo za politiku već i za obrazovanje.

„To što smo danas potpisali sporazum između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu znak je da nije trgovina samo ono što nas zanima ili politika. Duhovne vrijednosti, uključivši znanje i obrazovanje su isto veoma važno područje suradnje. Znamo da ljudi jako puno putuju, studenti uče i sada se nadam da će ta razmjena studenata i profesora ojačati“, rekao je Josipović.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je da potpisivanjem Aneksa sporazuma između dva sveučilišta se otvaraju nove mogućnosti.

„Umrežavanje sveučilišta, umrežavanje doktorskih studija, umrežavanje istraživačkih kapaciteta je sada naša najvažnija preokupacija. Na tome radimo i postoji puno regionalnih inicijativa. Ono što nam je sada u planu jeste susret dviju dekanskih delegacija da bismo ciljano znali u kojim domanama možemo jače nastupati“, rekao je rektor Bjeliš.

Upravo mobilnost studenata danas je fokus akademske zajednice, rekao je rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović.

„Sveučilište u Zagrebu sada ima u Univerzitetu u Tuzli jednog bliskog partnera za suradnju izvan zemalja članica EU. Univerzitet u Tuzli ima svjetski renomirano Sveučilište u Zagrebu u jednoj od zemalja članica EU. To su važne društvene činjenice naših daljih odnosa“, rekao je rektor Halilović.

Predsjednik RH Ivo Josipović dao je podršku ovom sporazumu i naglasio da će Republika Hrvatska biti uvijek potpora BiH na njenom europskom putu.

„Ovaj sporazum dva sveučilišta vidim kao odličan primjer europske suradnje. Ova suradnja dio je jednog velikog važnog trenda kreiranja univerzalnosti u Europi kada je riječ o obrazovanju“, rekao je na kraju svoje posjete BiH Ivo Josipović.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG