Dostupni linkovi

Josipović u Prištini: Podrška normalizaciji odnosa Kosova i Srbije


Predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, izrazio je u Prištini podršku pregovorima Kosova i Srbije, istakao je važnost poštovanja manjinskih zajednica na Kosovu i u Hrvatskoj, te obećao pružanje pomoći Kosovu na evropskom putu i produbljivanje ekonomske saradnje između dve zemlje.

Intoniranjem hrvatske i kosovske himne ispred zgrade Skupštine i Predsedništva i uz najviše državne počasti, hrvatski predsednik Ivo Josipović otpočeo je svoju prvu zvaničnu posetu Kosovu. Njegov prvi sastanak bio je sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjagom, a potom sa premijerom i predsednikom Skupštine.

„Ja sam ovde bio davno, zadnji put pre možda 35 godina i moram reći da je napredak koji se vidi zaista impresivan i ja vam na tome čestitam“, kazao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova.

On je naveo da Hrvatska i Kosovo imaju svestrane i odlične odnose, i da je želja Hrvatske da se ti odnosi još više prodube, posebno kada je reč o ekonomiji i saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i slično.

I Josipović i Jahjaga složili su se da su manjinske zajednice veoma fažan faktor u obe zemlje.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pruža važnu potporu susjedima na njihovom putu u Europu - ocjenjuje Josipovićevu turneju Drago Hedl, novinar i komentator Jutarnjeg lista. OPŠIRNIJE..

„Albanska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina na Kosovu su zaista važne poveznice. Znamo, bilo je i problema, mnogi su se iselili, ali mi je drago da hrvatska zajednica ovde na Kosovu dobiva i nove mogućnosti da se afirmira i oni koji žele ponovo dođu na Kosovo i da ovde rade. Inače, isto tako moram istaći Albanci s Kosova su dali izniman doprinos Republici Hrvatskoj na svim područjima života, od vremena kada smo branili našu neovisnost, pa evo sve do danas kada mnogi Albanci s Kosova sudjeluju kao vrlo istaknuti građani Hrvatske u svim aspektima javnog života“, kazao je Josipović.

On je naglasio da Hrvatska snažno podržava pregovore koji se vode između Kosova i Srbije. Ti pregovori koji bi trebali potpuno normalizovati odnose su sasvim sigurno dobar put prema Evropi, kazao je on.

„Kosovo je kroz zadnjih godina učinilo zaista izniman napredak u svim područjima. To je rezultat jedne mudre politike vođenja vaše zemlje i nadam se da će Kosovo doživeti i još veći prosperitet i da će vrlo brzo postati jedan od kandidata za članstvo u EU“, kazao je on, dodajući da će Hrvatska pružiti podršku Kosovu u svim procesima.

Temelj dobrih odnosa

On je istakao da je važno da svi građani Kosova, nezavisno od nacionalnosti, izađu na izbore i ostvare svoje demokratsko pravo.

Na novinarsko pitanje da li je moguće postići punu normalizaciju odnosa ako Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu, Josipović je istakao poziciju Hrvatske, koja je među prvima priznala Kosovo.
Tokom posete Josipovića Prištini
Tokom posete Josipovića Prištini

„Mi to smatramo temeljom naših dobrih međudržavnih odnosa. Nadamo se da će pregovori koji se vode u jednoj perspektivi maksimalno relaksirati odnose i učiniti ih kao odnose svakih drugih država, ne samo u regiji nego i u celoj Evropi“, kazao ne Josipović.

Predsednica Atifete Jahjaga naglasila je posvećenost Kosova da hrvatski narod koji živi na Kosovu postane ustavna zajednica sa garantovanim mestom u Skupštini Kosova.

Ona je ovom prilikom kazala da je od predsednika Josipovića zatražila da Hrvatska podrži Kosovo u članstvu u svim inicijativama i regionalnim organizacijama.

„Odnosi naših dveju država su dobri i država Hrvatska naspram Kosova je uvek imala jasan stav i uticala na ostale države da prihvate ovu realnost. Razgovarali smo konkretnije o unapređenju naših bilateralnih odnosa u svim oblastima, i izrazili smo interes za razvoj ekonomskih odnosa i trgovinske razmene, kao i saradnju u kulturi i obrazovanju“, kazala je ona.

Jahjaga je istakla da Kosovo i Hrvatska imaju izvanrednu saradnju, podsećajući da su ove dve zemlje do sada već potpisale niz sporazuma, uglavnom u oblasti ekonomije.

„Kosovo i naše institucije su zainteresovane da se inteziviraju hrvatske investicije na Kosovu... Kosovo je sada već poznato Hrvatskoj i hrvatskim biznisima što se tiče klime ostvarivanja biznisa na Kosovu... Verujem da smo našli zajednički jezik u daljem inteziviranju saradnje“, kazala je Jahjaga.

Predsednik Hrvatske će u toku dana posetiti i selo Janjevo, gde živi hrvatsko stanovništvo.
XS
SM
MD
LG