Dostupni linkovi

Josipović ne ide na inauguraciju u Beograd


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović
Kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga u prvoj je službenoj posjeti Hrvatskoj. Dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i stabilnost regije vide u njenoj euroatlantskoj perspektivi. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović prvi puta je jasno kazao da ne ide na inauguraciju Tomislava Nikolića.

Nakon niza izjava u kondicionalu, predsjednik Josipović u srijedu je prvi puta jasno kazao kako ne ide na inauguraciju Tomislava Nikolića.

„Ja na žalost iz razloga o kojima sam govorio ne mogu otići na tu inauguraciju, ali želim da se trend koji smo započeli unazad nekoliko godina nastavi, i da cijela regija jugoistoka Europe bude regija mira i suradnje“, istaknuo je Josipović.

Svoj odlazak on je već ranije uvjetovao Nikolićevim odricanjem od četništva, a medijima je izjavio kako su i najnovije Nikolićeve izjave o srpskom Vukovaru i o tome da u Srebrenici nije bilo genocida daleko od europskih vrijednosti.

On ne očekuje negativne reakcije iz Beograda nakon sastanka sa kosovskom predsjednicom, jer se – kaže - nije razgovaralo o odnosima Kosova i Srbije, nego odnosima Kosova i Hrvatske.
Atifete Jahjaga i Ivo Josipović prilikom susreta u Zagrebu, 6. lipnja 2012.
Atifete Jahjaga i Ivo Josipović prilikom susreta u Zagrebu, 6. lipnja 2012.

Odnosi Kosova i Hrvatske trebaju biti primjer odnosa u regiji, ocijenila je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga. Kosovo ima mnogo za naučiti od Hrvatske u demokratskim procesima i eurointegracijama. U budućnosti jedan od naglasaka suradnje dviju država treba biti na gospodarstvu, gdje je od presudne važnosti prometno povezivanje – kosovska predsjednica nada se da će Hrvatska sudjelovati u izgradnji auto-ceste Priština – Drač, a očekuje i uspostavu trajektne linije Rijeka – Drač i izgradnju Jadransko-jonske autoceste.

Govoreći o perspektivi suradnje sa Srbijom nakon izbora Tomislava Nikolića, predsjednica Jahjaga je kazala da izbori u bilo kojoj zemlji ne utječu izravno na situaciju na Kosovu i da Kosovo želi imati odnose sa susjedima uz uzajamno puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nastavak dijaloga s Beogradom ovisi o implentaciji već dogovorenog, a Srbima na sjeveru Kosova poručila je da je njihova budućnost u tome da se okanu ekstremnih skupina sa idejama iz 19. stoljeća.

„Neće biti podjele Kosova, neće biti podjele Srbije, neće biti razmjene teritorija između Kosova i Srbije,“ poručila je kosovska predsjednica.

Ona se susrela i sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, a trojica ministara Vlade Kosova održali su bilateralne sastanke sa svojim hrvatskim kolegama. Svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj predsjednica Jahjaga zaključit će susretom sa predstavnicima albanske zajednice u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG