Dostupni linkovi

Dilema Ive Josipovića: Da li otići na inauguraciju Nikolića


Ivo Josipović
U Hrvatskoj se vode polemike oko toga treba li se hrvatski predsjednik Ivo Josipović odazvati pozivu na inauguraciju novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. U Josipovićevom uredu kažu kako će odluku objaviti nakon što prime službeni poziv.

Ići ili ne ići u Beograd, nakon Nikolićevih novih i starih izjava o Vukovaru i nakon toga što Boris Tadić nije došao na Josipovićevu inauguraciju, a – sa druge strane - koje su potencijalne štete od neodlaska? To su gabariti unutar kojih se vode aktualne rasprave – treba li Josipović 11.lipnja ići u Beograd na Nikolićevu inauguraciju.

Dok primjerice socijaldemokratski gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izbjegava izravan odgovor, ali kaže da je u okviru dobrosusjedskih odnosa uvijek spreman oprostiti grijeh, a iz Josipovićevog ureda čekaju službeni poziv, pa će se onda očitovati, oporbeni HDZ je jasno protiv Josipovićevog odlaska u Beograd.

Potpredsjednik parlamentarnog Odbora za europska pitanja i bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković za RSE kaže kako se čudi što se o nečemu takvom uopće raspravlja, nakon novih Nikolićevih izjava o srpskom Vukovaru.

„Podsjetio bih isto tako da bivši predsjednik Tadić nije došao u Zagreb, kada su odnosi između dviju zemalja bili puno bolji nego što su danas, dakle – ako gledamo čak i taj reciprocitet – bilo bi logično da Josipovića tamo nema. Međutim, ključno je da je ovo što je izjavio Nikolić ključna prepreka za posjetu našeg predsjednika Srbiji i da će novi srpski predsjednik apsolutno morati ispraviti dojam i mnogo toga morati napraviti i reći da bi se odnosi vratili na razinu na kojoj su bili“, kazao je Jandroković.

Gjenero: Politički rizik i hrabrost

Tadićev nedolazak na Josipovićevu inauguraciju i Nikolićeve izjave argumenti su protiv odlaska u Beograd i za političkog analitičara Žarka Puhovskog. Je li Josipovićev odlazak na inauguraciju u hrvatskom interesu, pitali smo.
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

„Po mom sudu, nema nikakvih hrvatskih interesa da hrvatski predsjednik ide na inauguraciju predsjednika kakav je Nikolić. Srbija je sada u situaciji da treba mnogo više Hrvatsku nego Hrvatska Srbiju. Ali, postoje neki drugi interesi osim usko hrvatskih – Hrvatska bi mogla konačno odigrati ulogu makar omanjeg subjekta u međunarodnim odnosima pa biti u poziciji da preko svog predsjednika koliko-toliko službeno ili poluslužbeno zastupa Europsku uniju ili tako nešto, ili da da neki znak da je pripravna na suradnju...“ ocjenjuje Puhovski.

Savjetnik bivšeg predsjednika Mesića Tomislav Jakić kaže za RSE kako je hrvatski interes da se Nikoliću ne zalupi u startu vrata u lice.

„Hrvatska je svjesna tko je Tomsilav Nikolić i tko je bio, svjesna je njegovih izjava – odricao se on njih sada ili ne, to je svejedno. Međutim, Hrvatska mora tog čovjeka prosuđivati u prvom redu na temelju onoga što govori sada, i na temelju toga kako će se ponašati od onoga trenutka kada preuzme funkciju predsjednika Srbije. Dakle, mislim da bi – ako bude pozvan – predsjedniku Hrvatske bilo mjesto na toj inauguraciji“, smatra Jakić.

Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za RSE uvažava navedene razloge da Josipović ne ide na inauguraciju, ali kaže da Josipović svojim nedolaskom ne bi trebao olakšavati da Slovenija ili Turska preuzmu od Hrvatske ulogu glavnog europeizatora regije.

„Za odluku da se otiđe na inauguraciju treba nešto političke hrabrost. To može završiti i ne najpovoljnije za predsjednika Republike, to jest politički rizik, ali – posao državnika je između ostalog i da preuzimaju političke rizike“, smatra Gjenero.

Pogledajte komentare (10)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG