Dostupni linkovi

Jordan upozorava da će razmotriti odnose sa Izraelom zbog aneksije Zapadne obale


Izraelski vojnici na straži pored Hebrona, Zapadna obala, 13. maj, 2020.
Izraelski vojnici na straži pored Hebrona, Zapadna obala, 13. maj, 2020.

Jordan je upozorio da će razmotriti svoj odnos sa Izraelom, ukoliko ta zemlja ostvari svoj plan o aneksiji delova okupirane Zapadne obale.

"Nećemo prihvatiti unilateralne izraelske poteze aneksije palestinske zemlje i bićemo primorani da razmotrimo sve aspekte naših odnosa sa Izraelom", izjavio je sinoć premijer Jordana Omar al Razaz, za zvaničnu jordansku novinsku agenciju Petra, prenosi AFP.

Na osnovu koalicionog sporazuma o novoj vladi jedinstva u Izraelu, koju čine dve najveće partije, ona bi trebalo da pokrene primenu kontroverznog mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Taj plan, koji su Palestinci odbacili, daje Izraelu odobrenje da anektira jevrejska naselja i dolinu reke Jordan, duž granice sa tom zemljom.

Palestinci kažu da tim planom prestaju izgledi za rešenje decenijskog sukoba sa Izraelom po modelu dve države, koji podrazumeva međusobno priznanje Izraela i Palestine.

Premijer Jordana je optužio Izrael da koristi pandemiju korona virusa, kako bi pribegao unilateralnom potezu.

On je to rekao pošto je kralj Jordana Abdulah Drugi nedavno upozorio da će, ako Izrael "zaista anektira Zapadnu obalu, to dovesti do velikog sukoba sa Hašemitskom kraljevinom Jordan", navodi Frans pres.

I druge zemlje su se, takođe, usprotivile planovima o aneksiji, uključujući veći deo Evropske unije koji je upozorio da će to uticati na veze Izraela sa tim blokom država.

U utorak je palestinski predsednik Mahmud Abas rekao da palestinska upravu ne smatra da je više obavezuju sporazumi sa Izraelom i SAD, koji su ključni u sprečavanju nasilja na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji pišu, a AFP prenosi, da prestanak bezbednosne i obaveštajne saradnje između izraelske vojske i palestinskih bezbednosnih snaga, znači i prestanak civilne veze Izraela i palestinske uprave.

"Izraelska aneksija bilo kog dela Zapadne obale predstavlja egzistencijalnu pretnju za palestinski nacionalni projekat i kraj za rešenje (po modelu) dve države", rekao je palestinski premijer Muhemed Štajeh načelnicima palestinskih bezbednosnih snaga, prenela je zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Podsetimo, Jordan je druga arapska zemlja posle Egipta koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1994. godine.

Uprkos sporazumu, odnosi dve zemlje su napeti poslednjih godina i ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se sporazumu protivi velika većina Jordanaca, od kojih su više od polovine Palestinci, podseća AFP.

XS
SM
MD
LG