Dostupni linkovi

Jordan domaćin razgovora o povratku Sirije u Arapsku ligu


Saudijski i sirijski ministri vanjskih poslova princ Fajsal bin Farhan bin Abdullah (desno) i Fajsal Mekdad u Džedi, Saudijska Arabija, 12. aprila 2023.
Saudijski i sirijski ministri vanjskih poslova princ Fajsal bin Farhan bin Abdullah (desno) i Fajsal Mekdad u Džedi, Saudijska Arabija, 12. aprila 2023.

Jordan će ugostiti sastanak arapskih i sirijskog ministra vanjskih poslova u ponedjeljak, 1. maja, kako bi se raspravljalo o povratku Sirije u Arapsku ligu, kao dijelom šireg političkog rješenja višegodišnjeg sukoba u Siriji, najavili su dužnosnici.

Na sastanku, koji će se održati uz sudjelovanje sirijskog šefa diplomacije Fajsala Mekdada i njegovih kolega iz Egipta, Iraka i Saudijske Arabije, raspravljat će se o jordanskom planu za postizanje političkog rješenja sukoba, saopćili su jordanski dužnosnici.

Sastanak dolazi dvije sedmice nakon neuspješnih pregovora u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, između Zaljevskog vijeća za suradnju, kao i Egipta, Jordana i Iraka, oko mogućeg povratka Sirije u Arapsku ligu, piše Reuters.

To je prvi takav sastanak visokog sirijskog dužnosnika i predstavnika grupe arapskih država od kojih je većina podržala suspenziju članstva Sirije u Arapskoj ligi 2011. godine nakon što je obračun s prosvjednicima koji su osuđivali autoritarno vladanje predsjednika Bašara al-Asada eskalirao u razorni građanski rat.

Arapske države i one najviše pogođene sukobom pokušavaju postići konsenzus o tome treba li pozvati Asada na Arapski summit 19. maja u Rijadu, kako bi se raspravljalo o ubrzanju normalizacije odnosa s Asadom i pod kojim bi uvjetima Sirija mogla biti ponovno primljena.

Dužnosnici su rekli da jordanska inicijativa poziva Damask da se angažira s arapskim vladama na planu koji će korak po korak voditi do okončanja sukoba.

To bi uključivalo rješavanje pitanja izbjeglica, sudbine hiljada nestalih zatvorenika, krijumčarenja droge između Sirije i zemalja Zaljeva te prisutnosti iranskih milicija u Siriji.

Saudijska Arabija se opirala normalizaciji odnosa s Asadom, ali je nakon zbližavanja s Iranom - ključnim regionalnim saveznikom Sirije - saopćila da je potreban novi pristup prema Damasku, koji se nalazi pod zapadnim sankcijama.

Na sastanku u Džedi bilo je otpora pozivu Asada na Arapski summit, pri čemu su Katar, Jordan i Kuvajt rekli da je to preuranjeno prije nego Damask prihvati pregovarati o mirovnom planu.

XS
SM
MD
LG