Dostupni linkovi

Jordan pogubio militantkinju Sajidu al-Rishawi


Sajida al-Rishawi
Sajida al-Rishawi

Portparol jordanske vlade Mohammad al-Momani je izjavio da je iračka militantkinja Sajida al-Rishawi pogubljena zajedno sa još jednim iračkim pobunjenikom nakon što je militantna grupa Islamska država objavila novi video u kojem je zabilježeno spaljivanje zarobljenog jordanskog pilota u kavezu.

Al-Rishawi je, prema medijskim navodima, obješena u srijedu u zoru zajedno sa još jednim zarobljenikom, budući da ih je vlada Jordana osudila na smrt za sumnjive radnje protiv ove države.

Sajida al-Rishawi je čekala na izvršenje smrtne kazne zbog učešća u trostrukom bombardovanju hotela u jordanskoj prijestolnici Ammanu 2005. kada je na desetine ljudi ubijeno.

Drugi pogubljeni militant je identifikovan kao Ziyad Karboli, irački operativac Al-Qaedae, koji je bio usuđen 2008. za ubistvo jednog Jordanca.

Militantni Islamske države su zahtijevali oslobađanje Al-Rishawi u zamjenu za jordanskog pilota Maaza al-Kasaesbeha koji je bio zarobljen krajem decembra kada se njegov avion srušio u Siriji.

U videu, koji je u utorak na internet objavila Islamska država, vidi se spaljivanje žive osobe u kavezu.

Jordan je obećao brz i smrtonosan odgovor za ubistvo pilota Al-Kasaesbeha.

Kralj Jordana Abdullah bio je u Sjedinjenim Državama kada je procurila vijest o brutalnom ubistvu pilota.

Maaz al-Kassasbeh
Maaz al-Kassasbeh

Abdullah je dao kratku video izjavu koja se emitovala na državnoj televiziji Jordana. Poručio je da je ubistvo Al-Kasaesbeha "kukavički teror jedne kriminalne grupe koja nema nikakve veze sa islamom".

Kralj je prekinuo svoju posjeti SAD-u i, prije nego se vratio u Jordan, održao kratak sastanak sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Obama je izrazio saučešće povodom ove vijesti i osudio "kukavičluk i izopačenost" Islamske države zbog pogubljena jordanskog pilota.

Jordanska vojska je obećala "kaznu i osvetu" militantima Islamske države.

Premijer Japana Shinzo Abe je, takođe, izrazio saučešće zbog ovog čina. On je u srijedu pred parlamentom te zemlje rekao: "Osjećam veliku ljutnju i uvredu nakon informacije da je jordanski pilot na neopisiv način izgorio do smrti".

Inače, Islamska država je prošle sedmice pogubila dva japanska taoca.

Jordanski i japanski zvaničnici su se nadali da bi japanski talac Kenji Goto mogao biti razmijenjen za Sajidu al-Rishawi. Međutim, plan je propao onog trenutka kada je krajem januara objavljiven video sa prikazom odsijecanja glave ovom japanskom novinaru.

XS
SM
MD
LG