Dostupni linkovi

Jolie i Žbanić: Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir


Rabija Avdić s džemperom njenog brata, ubijenog u genocidu u Srebrenici.
Rabija Avdić s džemperom njenog brata, ubijenog u genocidu u Srebrenici.

Američka glumica i redateljica Angelina Jolie intervjuirala je bosanskohercegovačku redateljicu Jasmilu Žbanić za magazin Time, a u povodu Osmog marta, Međunarodnog dana žena.

Jolie i Žbanić su razgovarale o majkama iz Srebrenice, ratu u BiH, filmu Jasmile Žbanić "Quo vadis Aida", koji je ušao u uži izbor za Oscara, i ulozi umjetnosti za liječenje trauma i rana.

Jolie tekst počinje riječima da je Osmi mart u BiH i Majčin dan, posebno za jednu skupinu bosanskih žena, majke Srebrenice, čiji su muževi, sinovi i ostali muški rođaci bili među više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih tokom genocida 1995. godine.

Žbanić se u razgovoru prisjetila rata u BiH i svog doživljaja početka rata, kada nije znala šta zapravo slijedi.

"Kad su započela ubistva, kad je nestala struja i kad smo ostali bez hrane, više nije bilo zabavno. Prioriteti su se promijenili i počela sam različito cijeniti život i cijeniti svaki njegov mali detalj", odgovorila je Žbanić na pitanja Jolie o ratu.

Na pitanje o motivima da se kroz film ispriča priča o genocidu u Srebrenici, Žbanić je kazala da je Srebrenica "univerzalna tragedija naše civilizacije".

"Iako je prošlo 26 godina, to je još uvijek velika trauma za našu regiju".

Jolie i Žbanić su se u razgovoru dotaknule tema u vezi s načinom snimanja i činjenicom da su neki političari, kako kaže Žbanić, željeli koristiti naš film u svoje svrhe.

"Stoga smo morali sakriti činjenicu da snimamo", kazala je bh. redateljica.

Žbanić je govorila i o toma da je redateljicama na Balkanu deset puta teže snimiti film nego muškarcima.

Jolie je u razgovoru i sugerirala da bi majke Srebrenice trebale dobiti Nobelovu nagradu za mir, na šta je Žbanić odgovorila:

"To je prekrasna ideja. Nadam se da će ljudi to poduzeti i da to može biti dio liječenja od ratne traume".

Za Žbanić filmovi mogu promijeniti svijet.

"Čak i ako se jedna osoba promijeni i odluči ne povrijediti druge, to je postignuće", kazala je Žbanić u razgovoru s Jolie za magazin Time.

XS
SM
MD
LG