Dostupni linkovi

Film 'Quo Vadis, Aida' u užem izboru za Oscara za najbolji strani film


Scena iz filma "Quo Vadis, Aida?" režiserke Jasmile Žbanić
Scena iz filma "Quo Vadis, Aida?" režiserke Jasmile Žbanić

Film "Quo Vadis, Aida?" režiserke Jasmile Žbanić ušao je u drugi krug izbora za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film, objavljeno je na web stranici Oscars.org.

Za ovu kategoriju su se mogli prijaviti filmovi iz 93 zemlje. Među filmovima koji su ušli u uži krug su i i filmovi "The Mole Agent", "Charlatan", "Another Round", "Two of Us" i "La Llorona".

Glasanje o nominacijama počinje u petak, 5. marta 2021. godine, a završava se u srijedu, 10. marta 2021. godine. Nominacije za 93. dodjelu Oscara bit će objavljene u ponedjeljak, 15. marta 2021.

"Quo Vadis, Aida?" je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.



Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila 2021. godine, a uživo će se prenositi na ABC-u i u više od 225 zemalja širom svijeta.

Akademija filmskih umjetnosti i nauka globalna je zajednica koja okuplja više od 10.000 najuspješnijih umjetnika, filmaša i rukovodilaca koji rade na filmu. Akademija je profesionalna organizacija za dodjelu nagrada s navedenim ciljem unapređenja filmskih nauka i umjetnosti.

Pored prepoznavanja izvrsnosti u filmskom stvaralaštvu kroz Oscara, Akademija podržava širok spektar inicijativa za promociju umjetnosti i nauke o filmovima, uključujući javni program, edukativni rad itd.

XS
SM
MD
LG