Dostupni linkovi

Johnson poriče optužbe da je parlamentu lagao o zabavi


Britanski premijer Boris Johnson, arhivska fotografija
Britanski premijer Boris Johnson, arhivska fotografija

Britanski premijer Boris Johnson opovrgnuo je u utorak optužbe svog bivšeg savjetnika da je lagao parlamentu o zabavi koja se održavala usred strogih mjera zbog širenja korona virusa, rekavši da ga nitko nije upozorio da bi okupljanje moglo biti u suprotnosti pravilima uvedenih zbog COVID-19.

Johnson se suočava s najvećom krizom svog mandata nakon otkrića o okupljanjima tijekom karantina, kada se Britanci u momentima nisu mogli ni osobno oprostiti od bližnjih preminulih.

"Ne. Nitko mi nije rekao da je ono što radimo, kako kažete, protiv pravila. Mislio sam da sam prisustvovao radnom događaju,” rekao je Johnson novinarima na pitanje da li je lagao javnosti i parlamentu.

Zaobišao je pitanja o tome hoće li podnijeti ostavku ako se dokaže da je lagao parlament, rekavši samo da želi pričekati ishod interne istrage.

"On je premijer, on je postavio pravila, nije mu trebao nitko da mu kaže da ih je zabava kojoj je prisustvovao prekršila", rekla je Angela Rayner, zamjenica čelnika opozicione Laburističke stranke.

"Da ima imalo poštovanja prema britanskoj javnosti, učinio bi pristojnu stvar i podnio ostavku."

U međuvremenu je objavljeno da će oko 20 zastupnika Konzervativne stranke u srijedu podnijeti pisma nepovjerenja premijeru.

Johnson je iskoristio intervju tijekom posjeta bolnici kako bi se ispričao za pogreške napravljene u Downing Streetu, uključujući zabave koje je osoblje organiziralo uoči sahrane princa Philipasupruga kraljice Elizabete.

"Duboko i gorko žalim što se to dogodilo i mogu samo obnoviti svoju ispriku njenom veličanstvu i zemlji", rekao je.

Johnson se već prošle sedmice ispričavao parlamentu što je prisustvovao skupu 20. maja 2020. u vrtu Downing Streeta. Rekao je da je bio tamo 25 minuta kako bi zahvalio osoblju.

No Dominic Cummings, arhitekt britanskog napuštanja Evropske unije i bivši viši savjetnik koji je napustio vladu pod ogorčenim uvjetima u novembru 2020., rekao je da se Johnson složio da se zabava s pićem treba nastaviti.

Cummings je rekao da su on i još najmanje jedan savjetnik rekli glavnom privatnom sekretaru (PPS) Martinu Reynoldsu, dužnosniku koji je pozvao ljude na zabavu, da se zabava ne bi trebala održati.

Upozorenje je poslano putem e-pošte, a Reynolds je, prema Cummingsovim riječima, sa Johnsonom provjerio treba li se događaj održati.

"Rekao sam PPS-u da je poziv prekršio pravila. Ideja da će PPS biti osporen od strane dvojice najviših ljudi u zgradi, da je rekao da će provjeriti s premijerom, a onda da to nije uradio- nije vjerodostojna", rekao je Cummings u svom blogu.

"Premijer se složio da treba nastaviti”, dodao je Cummings. "Sam događajiod 20. maja, bez obzira na niz drugih događaja, znače da je premijer lagao parlamentu o zabavama.”

Viša državna službenica Sue Gray istražuje desetak optužbi za kršenje pravila Johnsona i njegovog tima i službenika u Downing Street 10. adresi u na kojoj živi i radi premijer Velike Britanije.

Zbog skandala nazvanog PartyGate, 57-ogodišnji Johnson otvoreno se kritizira i u sklopu svoje konzervativne većine i suočava s najgorom krizom od dolaska na vlast u julu 2019. godine.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG