Dostupni linkovi

Aperitivi petkom u Downing streetu na spisku Johnsonovih skandala


Boris Johnson
Boris Johnson

Aperitivi su organizirani svakog petka u Downing streetu za vrijeme zatvaranja zbog pandemije COVID-a 19, piše britanski list The Mirror, dodajući to spisku optužbi upućenih britanskom premijeru Borisu Johnsonu čiji položaj izgleda sve ugroženiji.

Zahvaćen skandalom nazvan PartyGate, 57-ogodišnji Johnson otvoreno se kritizira i u sklopu svoje konzervativne većine i suočava s najgorom krizom od dolaska na vlast u julu 2019. godine.

On se 13. januara ispričao parlamentu zbog sudjelovanja na jednoj od zabava u maju 2020. u vrijeme kada je zemlja bila zatvorena, navodeći da je mislio da se radi o radnom sastanku.

Međutim, od tada su počela izvirati druga otkrića, među kojima i proslava u Downning streetu, bez Borisa Johnsona uoči sahrane princa Philipa u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta II. bila je na sahrani svog supruga sama u kapeli dvorca Windsor, kao simbolična slika rigoroznog zaključavanja zemlje.

Službe britanskog premijera Borisa Johnsona ispričale su se kraljici Elizabeti II. zbog dvije zabave organizirane u Downing streetu pred sahranu princa Philipa i u jeku strogih ograničenja uslijed pandemije korona virusa.

Boris Johnson nije bio prisutan ni na jednoj od tih okupljanja, ali se suočava s kritikama zbog navodnog kršenja zabrana.

List The Mirror piše 15. januara da su svakog petka zaposleni u Downing streetu završavali radnu sedmicu dijeleći čaše vina što je "dugogodišnja tradicija", koja je opstala usprkos uvođenju restrikcija vezanih za COVID-19, kojim se zabranjuje taj tip okupljanja.

List dodaje da je osoblje investiralo u frižider za čuvanje svojih flaša alkohola na hladnom i da je premijer znao za ta okupljanja.

Glasnogovornik Downing streeta uputio je na zaključke istrage, koju vodi visoka zvaničnica Sue Gray i koja treba utvrditi jesu li Boris Johnson i njegovi suradnici prekršili propise tijekom tih raznih događaja.

Međutim, bijes raste, uključujući i u krugovima konzervativaca. Konzervativni zastupnik Andrew Bridgen ocijenio je da se ne treba čekati što će kazati Sue Gray, već da zna da je za njega Boris Johnson izgubio "moralni autoritet" za upravljanje zemljom.

Johnson je krenuo u kontranapad da bi se održao na vlasti. Listovi prenose da su oni koji ga podržavaju pozvani da hvale njegova postignuća, uključujući provođenje Brexita, i da će neki od njegovih suradnika biti zamoljeni da odu.

Vođa laburističke oporbe Keir Starmer ponovio je poziv na ostavku Johnsona, ocjenjujući da je to u nacionalnom interesu.

"Imamo premijera koji je odsutan i koji se bukvalno krije u ovom trenutku, on je nesposoban vladati, i zato sam zaključio da treba otići", rekao je on u obraćanju u skupini ljevice The Fabian Society.

Međutim, sam Starmer optužen je za hipokriziju zbog snimke koja ga prikazuje kako pije pivo s malom skupinom zaposlenih u Laburističkoj stranci u jednom uredu u maju prošle godine, u vrijeme kada su bila zabranjena okupljanja unutra, osim iz profesionalnih razloga.

Kada je snimka objavljena prvi put prošle godine, njegova stranka je navela da Starmer nije prekršio nikakav propis, jer se nalazio na "radnom mjestu".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG