Dostupni linkovi

Johnson: Velika Britanija i SAD imaju 'neuništiv odnos'


Britanski premijer i predsednik SAD sastali su se u četvrtak u zalivu Karbis, u Kornvolu, uoči početka samita G7
Britanski premijer i predsednik SAD sastali su se u četvrtak u zalivu Karbis, u Kornvolu, uoči početka samita G7

Savez između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije trebalo bi da je poznat kao „neuništivi odnos“, rekao je britanski premijer Boris Johnson, nakon što se prvi put susreo sa američkim predsednikom Joeom Bidenom.

Kako je kazao, imao je "sjajne" razgovore sa Bidenom, koji je doputovao u Kornvol na samit svetskih lidera G7.

Samit započinje kasnije, a na dnevnom redu su vakcine i klimatske promene.

Johnson je insistirao na tome da mu američki predsednik nije zamerio zbog napetosti nakon Bregzita u Severnoj Irskoj. Međutim, kaže da je Biden "duboko zabrinut" zbog te situacije.

Dvojica lidera sastali su se u četvrtak u zalivu Karbis, u Kornvolu, uoči početka samita G7, na kojem će se prvi put od početka pandemije korona virusa lično okupiti lideri Kanade, EU, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, SAD i Velike Britanije.

Uoči sastanka, Johnson se obavezao da će Velika Britanija u narednih godinu dana donirati više od 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama, dok je Biden obećao pola milijarde doza vakcina Pfizer za 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima i Afričku uniju.

Očekuje se da će se države G7 kolektivno složiti da obezbede milijardu doza vakcine protiv COVID-19 u pokušaju da okončaju pandemiju 2022. godine.

U intervjuu za BBC, Johnson je rekao da Velika Britanija i SAD dele verovanje u ljudska prava, međunarodni poredak zasnovan na pravilima i transatlantski savez.

Rekao je da o udruživanju misli kao o "neuništivom odnosu", odnosno "dubokom i značajnom odnosu". „To je veza koja traje vrlo dugo i bila je važan deo mira i prosperiteta kako u Evropi, tako i širom sveta“, rekao je on.

Britanski premijer je ranije dao do znanja da preferira novi termin za takozvani "specijalni odnos" između Velike Britanije i SAD-a nakon decenija upotrebe.

Postoji "potpuna harmonija" oko potrebe rešavanja trgovinskih problema u Severnoj Irskoj, rekao je i dodao da SAD, Velika Britanija i EU žele zaštititi Sporazum "Dobri petak", kojim je okončano 30 godina sukoba u Severnoj Irskoj.

Naime, Severna Irska je dobila poseban status kao rezultat Brexita. Dok Engleska, Škotska i Wales više ne slede pravila EU, Severna Irska to i dalje čini, jer deli kopnenu granicu s Republikom Irskom, članicom EU.

Kako bi se izbjegla fizička granica između dveju zemalja dogovoreno je da se carinske provere vrše za robu koja u Sjevernu Irsku ulazi iz drugih mesta u Velikoj Britaniji.

Upitan da li je Biden izrazio zabrinutost, Johnson je rekao: "Ne, predsednik nije rekao ništa slično."

Britanski premijer je sugerisao da je način na koji EU sprovodi dogovoreni aranžman „preterano opterećujući“ i rekao da dok su Velika Britanija, SAD i EU želele da sačuvaju ravnotežu u Severnoj Irskoj, verovatno da se rešenje ovog pitanja neće naći u narednim danima.

Međutim, dodao je da bi različite strane mogle da to "reše".

U obraćanju u četvrtak, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je protokol "jedino rešenje" i da ga treba u potpunosti primeniti. A francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je: „Mislim da nije ozbiljno hteti da u julu preispitamo ono što smo dovršili nakon godina rasprava i rada u decembru. Imamo trgovinski dogovor - o tome se godinama bolno razgovaralo ... ako šest meseci kasnije kažu: 'Ono o čemu smo pregovarali s vama, ne znamo kako to da poštujemo', onda to znači da ništa nije poštovano više".

Britanski premijer je ukazao na posvećenost Velike Britanije da će u narednih godinu dana donirati 100 miliona viška doza vakcina siromašnijim zemljama, kao i prethodne doze kojima je doprinela Covaxu - šemi koja distribuira vakcine najsiromašnijim zemljama sveta.

„Imaćemo ogromnu sumu vakcina koje ćemo distribuirati - borba protiv COVID-a ne bi bila moguća bez napora Velike Britanije u vezi vakcina“, rekao je.

U Velikoj Britaniji u petak 11. juna počinje samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, prvi koji se održava uživo od izbijanja pandemije. Lideri G7 na samitu će obećati distribuciju milijarde vakcina protiv COVID-19.

Samit okuplja lidere Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i SAD u letovalištu Karbis Bej, na jugozapadu Engleske.

Lideri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta imaće i prijem kod britanske kraljice Elizabete Druge, a okupiće se i oko roštilja na plaži.

Za američkog predsednika Josepha Bidena, italijanskog premijera Marija Dragija i japanskog premijera Jošihide Sugu ovo će biti prvo učešće na samitu G7.

Sa druge strane, reč je o poslednjem ovakvom skupu za nemačku kancelarku Angelu Merkel i možda za francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Samit će trajati do nedelje, 13. juna.

XS
SM
MD
LG