Dostupni linkovi

Britanski premijer u iznenadnoj posjeti Kijevu


Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu 17. juni 2022.  
Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu 17. juni 2022.  

Britanski premijer Boris Johnson došao je drugi put od početka ruske invazije u iznenadnu posjetu Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak 17. juna da je sa britanskim premijerom razgovarao o dostavi teškog naoružanja i daljim sankcijama za Rusiju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo je pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih oružanih snaga, s potencijalom obučavanja hiljada vojnika", objavio je Johnsonov kabinet.

"Nastavićemo, kao i od početka, da osiguravamo vojnu opremu koja vam je potrebna. A sada, naravno, obuka koja bi mogla biti potrebna za to, s novom opremom, tako da ćete vi, ukrajinski narod, ukrajinske oružane snage, moći učiniti ono što vjerujem da Ukrajinci žude da učine, a to je protjerati agresora iz Ukrajine. I to će biti trenutak za razgovore o budućnosti. U kontekstu slobodne Ukrajine ćemo mi i druge zemlje preuzimati sigurnosne obaveze i garancije o kojima smo tako često razgovarali. Radićemo zajedno s vama i našim partnerima na obnovi vaše divne zemlje za dobrobit Ukrajinaca, a mogao bih reći i za dobrobit cijele globalne ekonomije", rekao je Johnson u Kijevu.

Johnson je u aprilu bio prvi lider neke članice grupe G7 koji je posjetio Kijev.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tada je objavilo: "Želimo dobrodošlicu Borisu Johnsonu u Kijev. Budite hrabri, kao Boris. Budite hrabri, kao Ukrajina."

Izvor: Reuters, dpa

XS
SM
MD
LG